Spriječiti pranje novca

Preporuke Europske bankovne federacije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 13. ožujka 2020. – Dok Europska komisija (EK) priprema stvaranje čvrstog okvira politike Europske unije za borbu protiv perača novca, Europska bankovna federacija (EBF) predstavila je svoj nacrt s preporukama za učinkovitu politiku sprječavanja pranja novca Europske unije, poznatu pod nazivom AML.

U nacrtu se navode četiri prioriteta:

Harmonizacija: Sadašnji okvir za borbu protiv pranja novca uglavnom se sastoji od direktiva koje se različito tumače u državama članicama EU. Usklađivanjem postojećih politika, primjenom izravno primjenljivog zakonodavstva, poboljšati će se poštovanje AML-a i ostavit će se manje prostora za asimetrije na nacionalnoj razini. Jedinstvena pravila koja se odnose na EU / EEA također će pružiti priliku za standardizaciju obveze poznavanja svog kupca (know your customer – KYC) i pridržavanja globalnih pristupa.

Ovlaštenje: Deseci državnih i regionalnih supervizora nameću regulatorne zahtjeve financijskim institucijama, ponekad se preklapajući. Osnaživanjem Europskog bankarskog tijela kao ključnog postavljača pravila, AML pravila mogla bi se provoditi na usklađeni način. Supervizori, snage progona i jedinice financijske kontrole (kod nas Ured za sprječavanje pranja novca) moraju koordinirati svoj rad puno bolje, kao i prekogranično, te nužno imati na raspolaganju dovoljna sredstva kako bi se omogućili njihovi pojačani napori.

Suradnja: Izvještavanje o sumnjivim aktivnostima / transakcijama i KYC zahtjevima kreiraju ogromne količine podataka. Samo otkrivanjem i dijeljenjem informacija unutar banaka, između regulatora i između banaka može se doći do brzog otkrivanja i ublažavanja rizika od financijskog kriminala. Nadalje, uz potpuno poštovanje zakona o privatnosti, potrebno je dalje promicati javno-privatne kanale za razmjenu informacija.

Unaprjeđivanje: Rastuća sofisticiranost kriminalnog ponašanja i međusobna povezanost financijskog sustava zahtijevaju brze reakcije. Nove tehnologije poput umjetne inteligencije mogu ojačati i automatizirati dobar dio zadataka usklađivanja, kako od strane privatnog tako i javnog sektora. Napredna analitika i robotika mogu posebno poboljšati transparentnost krajnjeg vlasništva i KYC postupke.

Na temelju ta četiri prioriteta, EBF je formulirao 20 konkretnih preporuka i politika koje su razrađene u nacrtu EBF-a na 40 stranica Lifting the Curse of Dirty Money.

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, izjavio je, povodom objave ovih preporuka: Prema zadnjim podacima, na razini Europske unije banke su prijavile više milijuna sumnjivih transakcija od čega je samo 1% procesuiran. Stoga je u cijelom procesu važna koordinacija, aktivna suradnja i razmjena podataka između raznih institucija koje aktivno sudjeluju i kontroliraju sumnjive aktivnosti i pronalaze nedozvoljene transakcije.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: