Stanje Europske unije

Teme govora: Klima. Pandemija. Migracije…

0 Flares 0 Flares ×
Zasjedanje EU parlamenta – Stanje Unije / Foto: EP

Bruxelles, 16. rujna 2020. – Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, danas je održala svoj prvi govor o Stanju Europske unije, u Parlamentu. U svojem obraćanju zastupnicima, von der Leyen se osvrnula na postignuća Komisije u protekloj godini te je predstavila niz novih prijedloga uz pomoć kojih bi se europsko gospodarstvo trebalo oporaviti od krize izazvane pandemijom.

Ti prijedlozi sastoje se od mjera za europska minimalna primanja i mjere koje trebaju ostvariti snažniju predanost europskom zelenom planu. Europska komisija će predložiti povećanje ciljeva za smanjenje emisije štetnih plinova do 2030., na najmanje 55 % u usporedbi s razinama iz 1990., Ursula von der Leyen se založila i za jačanje ovlasti EU-a području zdravstva te za uspostavu agencije koja bi se bavila biomedicinskim istraživanjima.

Što se tiče vanjskih poslova, von der Leyen se dotakla svih aktualnosti: stanje u Bjelorusiji, odnosi s Kinom, a posebno je istaknula kako je potrebno više napora za upravljanje procesom migracija.

Najavila je i akcijski plan borbe protiv rasizma i govora mržnje. Također se zauzela za prava LGBTQI zajednice kao i za uzajamno priznavanje obiteljskih odnosa u EU-u.

Zastupnici u Europskom parlamentu su u raspravi koja je uslijedila u velikoj mjeri izrazili potporu za mnoge od novih prijedloga koje je najavila predsjednica Komisije, ali su upozorili i na područja za koja oni misle da se EU treba fokusirati – otvaranje novih radnih mjesta, porez na financijske transakcije, strategija za suzbijanje siromaštva, stvaranje europske kulturne platforme, jačanje vladavine prava, kriza solidarnosti u EU, itd.

Više pojedinosti.

Posebna straica posvećena govoru o Stanju unije


Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s nezavisnim regionalnim magazinom Netokracija i Predstavništvom Europske Komisije u Hrvatskoj organizirao je online raspravu – digitalni brunch o stanju Europske unije i njenoj budućnosti u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz ekonomije, IT-a, startupa i poslovanja.
Pogledajte to na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: