Sto godina poduke proučavanjem studija slučaja

Prva studija slučaja osmišljena je 1922.

0 Flares 0 Flares ×
Pvi priručnik za poduku metodom analize poslovnih slučajeva. Foto: HBS

20. travnja 2022. – Poslovna škola Sveučilišta Harvard (Harvard Business School) obilježila je stotinu godina od uspostave edukacije analizom poslovnih slučajeva. Obljetnica je obilježena i otvaranjem posebne izložbe u Knjižnici Baker na Sveučilištu Harvard. Postav, koji se sastoji od osam tematskih dijelova, naslovljen je “Od upita do djelovanja: Poslovna škola Harvard i metoda studije slučaja” (From Inquiry to Action: Harvard Business School & the Case Method) i pokazuje razvoj tog oblika edukacije kroz niz zanimljivih izložaka iz školske arhive, počevši od prvih tečajeva pa sve do općeg, globalnog usvajanja poslovne nastavne prakse usredotočene na sudionika učenja.

Prva studija slučaja koje je obrađivana na Poslovnoj školi Sveučilišta Harvard bila je studija o “Tvornici cipela”, hipotetskoj tvrtki o kojoj se razmatralo na temelju problema primjene pokretne proizvodne trake u njenim pogonima.

Na poslovnim školama u svijetu danas, edukacija se sastoji od proučavanja od 500 do 1000 studija slučaja, tijekom dvogodišnjeg nastavnog programa.

Metoda poučavanja poslovnih znanja i vještina aktivnim proučavanjem slučajeva iz stvarnog svijeta priprema studente na suočavanje s problemima s kojima će se suočiti kad preuzmu svoju ulogu lidera u tvrtkama u kojima će se zaposliti. Studenti prvo prouče slučaj i dolaze na nastavu na kojoj s kolegama i profesorima sudjeluju u raspravama i na taj način aktivno usvajaju nove spoznaje. To je kolektivna potraga za pravim odgovorima gdje se na konkretnim pojedinačnim primjerima uči kako rješenja primjeniti u širem kontekstu.

Nakon prve edukacije proučavanjem poslovnog slučaja, 1922. godine, tu metodu je, u slijedećih deset godina prihvatilo oko stotinu poslovnih škola i sveučilišta, a do početka Drugog svjetskog rata proizvedeno je više od 15 tisuća studija slučaja. Tijekom 1964. u poduci studijom poslovnih slučajeva na Poslovnoj školi Harvard prvi put je primijenjeno računalo. Online tečaj MBA Poslovne škole Harvard uvedan je 2013., a hbridni način poduke uveden je tijekom zaključavanja početkom pandemije korona virusa.

Više o izložbi o studiji slučaja, potražite ovdje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: