Što je s otpisom doprinosa za korisnike potpora?

Pita Hrvatska udruga poslodavaca

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 28. srpnja 2020. – Zbog poteškoća u obradi podataka i otpisa doprinosa prilikom korištenja potpore za očuvanje radnih mjesta i odgode plaćanja poreza, HUP je zatražio hitan sastanak s Poreznom upravom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje,Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava kako bi pojasnio probleme na terenu i potaknuo otklanjanje poteškoća.

Hrvatska udruga poslodavaca je još prošlog tjedna dopisom zatražila pojašnjenje u vezi nejasnoća koje još uvijek postoje, a u vezi odluke o otpisu poreza i doprinosa za korisnike potpora za očuvanje radnih mjesta. Naime, Porezna uprava još uvijek nije otpisala doprinose koji su bili vezani za potporu koja je trajala od ožujka do svibnja, a ti bi doprinosi trebali ovaj mjesec dospijeti na naplatu i postavlja se pitanje kako to riješiti.

Također, s obzirom da se upravo rade obračuni plaća za lipanj, nejasno je nastavlja li se oslobođenje od obveze doprinosa i za sufinancirane neto plaće u lipnju kako je vrijedilo za sufinancirane neto plaće za ožujak, travanj i svibanj.

Iako je HUP podržao odluku Vlade RH o otpisu poreza i doprinosa u vrijeme koronakrize, kao i sve druge slične mjere namijenjene očuvanju radnih mjesta, u Udruzi poslodavaca podjsećaju na činjenicu da su Hrvatskoj potrebne dubinske strukturne reforme i trajno rasterećenje poduzetnika od poreznih davanja.

Privremene mjere uvelike su pomogle hrvatskim poslodavcima kako bi očuvali likvidnost i sačuvali radna mjesta, no s obzirom na vrlo neizvjesnu jesen koja nam predstoji i na najavljenu recesiju koju predviđaju svi vodeći ekonomski stručnjaci, bilo bi dobro razmisliti o trajnijem rješenju za vrlo visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja koja poslodavcima otežavaju poslovanje i u mirnim razdobljima, a posebno u periodima krize i neizvjesnosti.

Sastanak Vlade i HUP-a, očekuje se prije kraja ovog tjedna.


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: