Što nam je Vlada točno dala?

Marko Rakar o mjerama: ništa nije oprošteno ni poklonjeno

0 Flares 0 Flares ×
Marko Rakar, IT stručnjak

Zagreb, 16. travnja 2020.Marko Rakar, informatički stručnjak, specijaliziran za internetsku i računalnu sigurnost, koji je u svojoj povijesti zapažen i po pomnom praćenju postupaka hrvatske Vlade (bez obzira na tko koja stranka u njoj ima vodeću ulogu), opširnije se na svom blogu pozabavio ekonomskim mjerama.

Potaknut reakcijama nekih sindikalnih čelnika Marko Rakar je pomno analizirao ekonomske mjere kako bi vidio tko je i što dobio od silnih milijardi kuna.

Ukratko, Vlada je ponudila odgodu plaćanja gotovo svih poreza i doprinosa (u biti svih osim PDV-a), na tri mjeseca. Dakle trošak je ostao, obveza je tu samo je plaćanje odgođeno za minimalno devedeset dana. Nikome nije ništa oprošteno ili poklonjeno.

Mjere dane kroz kredite HBOR-a i HAMAG-a i komercijalnih banaka i dalje su kreditni odnos, na novac se plaća kamata i taj novac se mora vratiti u nekom određenom roku. Problem s time je to taj novac nije proračunski novac nego novac koji se nalazi u bilancama banaka. Drugim riječima država ni tu nije nikome ništa dala, nema troška u proračunu, nema manjih prihoda.

I tako dalje. Markova analiza je poduža i vrlo zanimljiva. Posebno tamo gdje objašnjava što se događa s doprinosima.

Možete je pročitati na mrežnom odredištu njegova bloga


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: