Što su DeFi?

Decentralizirane financijske aplikacije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 22. kolovoza 2020. – DeFi je najnovija “moda” u svijetu kripto valuta. Riječ je posebnim, specijaliziranim aplikacijama za “decentralizirano financiranje” (DeFi) koje nude pristup raznim financijskim proizvodima, i to bez prisutnosti bilo koje banke ili drugih standardnih financijskih ustanova.

Većina DeFi aplikacija utemeljena je na Ethereum Blockchain tehnologiji, a putem tog softvera trguje se i s približno 600 milijuna dolara vrijednih Bitcoina.

Riječ je o ekosustavu pametnih ugovora koji sudionicima omogućava ponudu i pristup financijskim uslugama u tzv. peer-to-peer formatu, što znači da vam za te transakcije ne treba banka, burza, broker ili neki drugi posrednik.

Jedna od sada popularnijih decentraliziranih financijskih aplikacija je MakerDAO, koja služi za posuđivanje novca, a radi tako što korisnicima omogućava uporabu Ethereum kripto-valute kao zaloga na temelju kojega se može posuditi DAI – digitalni token vezan uz američki dolar.

Postoji  stotianjk takvih aplikacija a služe za, posuđivanje, trgovanje ili ulaganje na temelju pametnih ugovora. Neke od tih aplikacija su Compound, Uniswap i Augur.

Tržište specijaliziranih decentraliziranih financijskih aplikacija naraslo je za gotovo pet puta (500%) od početka ove godine, a vrijednost mu se danas (prema DeFi Pulseu) procjenjuje na nešto više od šest milijardi dolara.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: