Strana ulaganja pod povećalom

Alat za provjeru

0 Flares 0 Flares ×
Trenutačno samo četrnaest zemalja Europske Unije ima mehanizme za provjeru izravnih stranih ulaganja

Europski parlament izglasao je uspostavu prvog alata za provjeru izravnih stranih ulaganja. Cilj tog alata je zaštita strateških sektora kao što su energetika, prijevoz, komunikacije, podaci, svemir i financije, kao i tehnologije poput poluvodiča, umjetne inteligencije i robotike. Pregovarači Europskog parlamenta dodali su i sektore poput voda, zdravlja, obrane, medija, biotehnologije i sigurnosti hrane.

Pod posebnom lupom bit će izravna strana ulaganja koja izvode netransparentna poduzeća u državnom vlasništvu i koja su povezana s vlastima, kao i izravna strana ulaganja koja imaju utjecaja na programe i projekte EU-a

Europski zastupnici osnažili su i mehanizam suradnje koji će uključivati razmjenu informacija među državama članicama EU-a, koje mogu objaviti komentare o izravnom stranom ulaganju koje se tiče neke druge države članice. Europska komisija može zatražiti informacije i izdati svoje mišljenje zemlji u kojoj se planira investirati, no konačnu odluku donosi sama ta zemlja.

Trenutačno samo 14 zemalja EU-a (Austrija, Danska, Njemačka, Finska, Francuska, Latvija, Litva, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Španjolska i Ujedinjena Kraljevina) imaju mehanizme za provjeru izravnih stranih ulaganja i oni se uvelike razlikuju u rasponu i obliku. Izravna stana ulaganja imaju prekogranične učinke na koje se sada može reagirati.

U posljednjih dvadeset godina struktura i porijeklo izravnih stranih ulaganja u EU dramatično su se promijenili, a sve su aktivnije zemlje čija su gospodarstva u usponu. Ulaganja iz Kine porasla su šest puta, iz Brazila deset, a ulaganja iz Rusije više su no dvostruko veća. U posljednje se vrijeme osobito ulaže u sektore visoke tehnologije i to često putem tvrtki u državnom vlasništvu ili povezanih s vladom.

Nova pravila o tome kako provjeravati izravna strana ulagajna u Europsku uniju izglasana su s 500 glasova za, 49 protiv i 56 suzdržanih.

Postignuti dogovor Vijeće bi trebalo formalno podržati 5. ožujka, a uredba će na snagu stupiti 18 mjeseci nakon objave u Službenom listu.

Usvojeni tekst Uredbe o provjeri stranih ulaganja u EU možete pročitati OVDJE

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: