Strašan pad tržišne vrijednosti fintech tvrtki

Gotovo 500 milijardi dolara manje

0 Flares 0 Flares ×

28. srpnja 2022. – Vrijednost dionica financijsko tehnloških (fintech) tvrtki koje su izlistane na svjetskim burzama pala je za gotovo 500 milijardi dolara od početka godine do sada, u usporedbi s ukupnom vrijednošću tih dionica na dan kada su imale najvišu vrijednost, tvrdi se u članku objavljenom u novini The Financial Times.

Golemi rast uporabe digitalnih usluga, izazvan protu pandemijskim mjerama (zaključavanje, itd.), rezultirao je izlaskom rekordnog broja startup tvrtki na burze vrijednosnica tijekom 2020. godine, a mađu njima najviše je bilo onih koje nude neke financijske usluge putem mobitela i interneta. Samo u Sjedinjenim Državama u samo godinu dana (od proljeća 2020. do proljeća 2021.) čak 30 fintech tvrtki ponudilo je svoje dionice ulagačima, pokazuje istraživanje analitičke kuće CB Insights.

Analiza poslovne dnevne novine Financial Times pokazala je kako je cijena dionica fintech tvrtki na burzama vrijednosnica pala za 50 posto, dvostruko više od pada vrijednosti dionica drugih tvrtki.

Zamah koji je tom sektoru dala pandemija zaustavljen je makro ekonomskim događajima koji su se dogodili nakon te pošasti – inflacija i rast kamatnih stopa navele su ulagače na dodatno promišljanje o tome kome žele dati novac, pa su sve tvrtke s poslovnim modelom koji se još nije dokazao na tržištu i-ili koje nisu ostvarile dobit (ili su ostvarile premalu dobit) ostale bez izvora novog novca.

Analiza poslovne dnevne novine Financial Times pokazala je kako je cijena dionica fintech tvrtki na burzama vrijednosnica pala za 50 posto, dvostruko više od pada vrijednosti dionica drugih tvrtki. Štoviše, kumulativna tržišna kapitalizacija fintech tvrtki pala je za 156 milijardi dolara tijekom 2022. godine, a kad bi se vrijednost dionice svake fintech tvrtke koja je izlistana na burzama vrijednosnica usporedila s najvišom vrijednošću koju je ta dionica postigla, gubitak bi iznosio oko 460 milijardi dolara.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: