Strategija oporavka: Hrvatskoj 10 mlrd. eura

Fond za oporavak

0 Flares 0 Flares ×
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, razgovara s državnom tajnicom za suradnju s Europskim parlamentom, Nikolinom Brnjac

Bruxelles, 27. svibnja 2020. – Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu strategiju gospodarskog oporavka Unije nakon pandemije. Osim Fonda za oporavak, ponudila je i kompromisno rješenje novog europskog proračuna za idućih sedam godina.

Europska komisija predstavila je plan oporavka vrijedan 1850 milijardi eura. Hrvatska će iz tog fonda – i višegodišnjeg proračuna – dobiti deset milijardi. Sam fond za oporavak vrijedan je 750 milijardi eura i to je novac za koji će se EU zadužiti na međunarodnim tržištima. Riječ je o sustavu koji se sastoji od zajmova i bespovratnih potpora zemljama i industrijskim sektorima koji su najviše pogođeni gospodarskom krizom. Hrvatska će 7,5 milijardi eura dobiti kao bespovratna sredstva, a ostalo u kreditima.

Europska komisija insistira da se ta sredstva utroše u skladu s europskim prioritetima poput zelenog plana i digitalizacije, a državna tajnica za suradnju s Europskim parlamentom, Nikolina Brnjac, izjavila je da je Hrvatskoj prioritet kohezijska politika – ulaganja koja će služiti smanjenju jaza između bogatih i siromašnih država članica.

Predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen rekla je i kako taj novac mora omogućiti Europskoj uniji konkurentnost na globalnoj sceni.

Bilo je i kritičara nove strategije Europske komisije. Manon Abry (Francuska, Ujedinjena europska ljevica) je izjavila. Umjesto da napravi jasan rez u odnosu na dogme iz prošlosti, plan za oporavak staje na pola puta. Pozdravljajući nove prijedloge o vlastitim sredstvima, pozvala je na otpis kriznog duga, izravne trajne zajmove državama članicama, a tu potporu trebalo bi uvjetovati osjetljivošću na socijalna pitanja.

Komisija je predstavila i svoj prilagođeni Program rada za 2020., u kojem će se dati prednost mjerama potrebnima za poticanje oporavka i otpornosti Europe.

Parlament i Vijeće raspravljati će o novim prijedlozima i odlučiti o njihovu konačnom obliku u predstojećim pregovorima, a prvi sastanci uživo o svemu tome trebali bi se održati već 19. lipnja.

Više pojedinosti.

O novoj strategiji EK bilo je, dan poslije, oštrih riječi i u emisiji Otvoreno, Hrvatske televizije.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: