Stvara se globalna mreža financijskih inovacija

Cilj globalne mreže GFIN, stvaranje je što učinkovitijih uvjeta suradnje između regulatora i fintech tvrtki

0 Flares 0 Flares ×


12 regulatora finacijskog tržišta iz cijelog svijeta radi na stvaranju globalne mreže koja treba ubrzati prijemenu tehnoloških inovacija u bankarskom poslovanju.

Cilj globalne mreže financijsakih inovacija, GFIN (Global Financial Innovation Network), stvaranje je što učinkovitijih uvjeta suradnje između regulatora i fintech tvrtki koje će, uključe li se u tu platformu, svoja rješenja moći slobodno testirati u raznim zemljama te na taj način pomagati regulatorima financijskih tržišta u rješavanju problema do kojih dolazi u prekograničnim poslovnim transakcijama u kojima se koriste tehnologije kao što su umjetna inteligencija, tehnologija distribuiranih digitalnih zapisa (blockchain), zaštita podataka, sigurnosna regulativa, ICO (Initial Coin Offering – Prva ponuda tokena) te upravljanje odnosima s novim korisnicima te zaštita od pranja novca.

U programu za sada sudjeluju Abu Dhabi Global Markets; Autorité des marchés financiers (Québec); Australian Securities & Investments Commission; Central Bank of Bahrain; United States Bureau of Consumer Financial Protection; Dubai Financial Services Authority; Financial Conduct Authority; Guernsey Financial Services Commission; Hong Kong Monetary Authority; Monetary Authority of Singapore; Ontario Securities Commission; and Consultative Group to Assist the Poor (CGAP) i britanski Financial Conduct Authority.

Uspostava globalne mreže za financijske inovacije treba poslužiti razmjeni iskustava i znanja na različitim tržištima diljem svijeta i razvoju platforme za sve tvrtke s inovacijama koje žele svoja rješenja ponuditi u više zemalja.

Dvanaestorica regulatora – osnivača nada se da će im se u razvoju ove inicijative pridružiti i regulatori iz drugih zemalja kao i brojne fintech i informatičke tvrtke te fakulteti kako bi se što prije stvorila platforma za bolju suradnju regulatora i svih drugih dionika na financijskim tržištima.

Kako bi se došlo do što bolje polazišne točke GFIN mreža je objavila konzultacijski dokument – početne teze za raspravu o tome kako će buduća mreža financijskih inovacija funkcionirati: što joj trebaju biti prioriteti, na što treba imati nagladak, itd. Mreža GFIN predlaže svim zainteresiranima da im pošalju odgoovre na postavljena pitanja u tom prijedlogu.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: