Stvoriti i otvoriti tržišta

0 Flares 0 Flares ×

Prema preliminarnim brojkama, Bosch, dobavljač tehnologija i usluga, ostvario je prodaju od 77,9 milijardi eura u prošloj godini. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike ta brojka predstavlja rast od 4,3 posto.

U 2018. godini dobit od poslovanja prije kamata i poreza (EBIT), dosegla je 5,3 milijarde eura. Operativna marža stoga će vjerojatno iznositi 6,9 posto.

Prodaja u poslovnom području Rješenja za mobilnost ponovno je značajno nadišla proizvodnju motornih vozila na globalnoj razini. Prema preliminarnim brojkama, prodaja je porasla za 2,3 posto na 47 milijardi eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike ta brojka predstavlja rast od 4,7 posto.

Poslovno područje Potrošačka roba ostvarilo je prodaju od 17,8 milijardi eura, što je pad od 3,2 posto. Vrlo negativni učinci tečajne razlike i jak cjenovni pritisak na glavnim tržištima negativno su utjecali na razvoj poslovanja društva BSH Hausgeräte GmbH i Boschevih električnih alata. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike njihova je prodaja porasla za 0,9 posto.

U poslovnom području Industrijske tehnologije prodaja je porasla na 7,4 milijarde eura. S 8,9 posto, ovo je područje postiglo najveći rast. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike rast je iznosio 11 posto.

Odjel Pogonske i upravljačke tehnologije tog poslovnog područja osobito se nastavio pozitivno razvijati. Bosch trenutačno planira prodati poslovanje sa strojevima za ambalažu koje je dio poslovnog područja Industrijske tehnologije.

Poslovno područje Energetska i graditeljska tehnologija ostvarilo je prodaju od 5,5 milijardi eura. To je rast od 2,3 posto, odnosno 4,7 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike.

Bosch je zabilježio pozitivan poslovni razvoj u Europi, gdje je prodaja porasla na 41 milijardu eura. To je rast od 2,1 posto, odnosno 3,7 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. Većina tog rasta nastupila je u Njemačkoj i Austriji.

U Sjevernoj Americi prodaja je narasla na 12,3 milijarde eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike to predstavlja rast od 7,9 posto. Nominalni rast iznosi 2,8 posto. Glavni čimbenik u povećanje prodaje bilo je poslovanje motornim vozilima. U Južnoj Americi prodaja je ostala ispod prošlogodišnje razine. Glavi uzrok tome bio je iznimno negativan učinak tečajne razlike na glavnim tržištima Brazila i Argentine. U nominalnim okvirima prodaja se smanjila za 7,8 posto na 1,4 milijarde eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike prodaja je porasla 8,9 posto.

Prodaja u regiji Azija i Pacifik i Africi porasla je za 0,4 posto na 23,2 milijarde eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike ta brojka predstavlja rast od 3,1 posto. Nešto manje od 30 posto ukupne prodaje sada dolazi iz te regije.

Na datum izvještavanja 31. prosinca 2018. Grupa Bosch imala je oko 410.000 zaposlenika diljem svijeta. To je 7800 više zaposlenika u odnosu na prethodnu godinu. Najveći porast broja zaposlenika bilježi se u Europi i regiji Azija i Pacifik.

Potražnja tvrtke za stručnjacima u području IT-a i softvera i dalje je visoka.

Izgledi za 2019. godinu: Bosch očekuje da će svjetsko gospodarstvo porasti za 2,3 posto. „U našu je prognozu uključena doza opreza zbog brojnih geopolitičkih razvoja koji su sada u tijeku, na primjer neriješeno pitanje Brexita i razni trgovinski sukobi. Uz to, agresivne ekonomske politike protekcionizma u obliku kaznenih naknada ili povlačenja iz sporazuma o slobodnoj trgovini smanjuju potrošnju i ulaganja potrošača”, kazao je glavni financijski direktor Boscha, Asenkerschbaumer. Usprkos tomu, Bosch u tekućoj godini želi ostvariti bolji razvoj od ostatka tržišta i unatoč značajnim početnim ulaganjima nastaviti osiguravati visoku razinu zarade.

Više pojedinosti potražite na mrežnom odredištu tvrtke Bosch

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: