Suradnja biznisa, znanosti i države

Nacionalni inovacijski sustav

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 28. rujan 2020. – Konferencija Nacionalni inovacijski sustav – rješenja za globalne izazove, održana je danas u sklopu Strateškog projekta za podršku uspostave Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, koji provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Cilj konferencije bio je promovirati važnost suradnje poslovnog sektora, znanstveno-istraživačke zajednice i tijela javne vlasti te istaknuti važnost rada na dugoročno održivom nacionalnom inovacijskom sustavu.

Hrvatsko gospodarstvo nije pretjerano ulagalo u istraživanje i razvoj te nije bilo poveznice sa znanstvenom zajednicom. Ni država se u tome nije iskazala. Međutim, danas imamo tematska inovacijska vijeća koja okupljaju sve dionike i ljude koji mogu unaprjeđivati inovacijski sustav. U nacionalnom inovacijskom sustavu u posljednje vrijeme imamo i nekoliko uspjeha.

Jedan od rezultata Strateškog projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi jest i osnivanje Tematskih inovacijskih vijeća (TIV) koja su uspostavljena za svako od pet tematskih prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije (Zdravlje i kvalitetu života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost, Hrana i bioekonomija).

Svaki se TIV, u pravilu, sastoji od predstavnika poslovnog sektora (70 posto), predstavnika znanstveno-istraživačke zajednice koji djeluju u području relevantnom za pojedini TIV (20 posto) te predstavnika tijela javne vlasti (10 posto). U sklopu konferencije održan je i panel s predstavnicima TIV-ova.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: