Sustav za naplatu neplaćenih faktura

VELIKA UŠTEDA ZA MALE TVRTKE

0 Flares 0 Flares ×

Mlada hrvatska startup kompanija, Fortis Labor proizvela je sustav za učinkovitiju naplatu dugovanja kod malih i srednjih poduzeća.Sustav Obavještavanja Mailom, ili skraćeno SOM, je web aplikacija koja funkcionira po sličnom načelu kakvog imaju banke i telekomi, samo za mala poduzeća.

Iako su nedavno provedena istraživanja pokazala da je u Europi i u Hrvatskoj ostvaren blagi pozitivan trend u navikama plaćanja računa među tvrtkama, postoji itekako veliki prostor za napredak.

Zabrinjavajuć je podatak da među hrvatskim tvrtkama gotovo njih trećina uslijed izravne posljedice nemogućnosti naplate svojih potraživanja, kani povisiti cijene proizvoda i usluga, a čak 36% tvrtki u Hrvatskoj bi zaposlilo još radnika da uspiju naplatiti sva svoja potraživanja na vrijeme.

Što se tiče EU, istraživanja tržišta pokazuju da se u Europi kasni s plaćanjem svakog petog računa, ili se on uopće ne plati, što izravno ugrožava poslovanje svake sedme tvrtke.

Postotak godišnjeg prihoda koji treba otpisati

“Konkretnog primjera radi, prema našem istraživanju provedenim među prijevozničkim i logističkim kompanijama unutar EU, u prosjeku, one svoj rad naplate tek nakon stotinjak dana. Dok, s druge strane državi moraju uplatiti sva davanja u roku od trideset dana, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo krenuli u proizvodnju našeg sustava”, govori Lorenzo Gašparić, CEO fortis labora.

Sustav Obavještavanja Mailom, ili skraćeno SOM, responzivna je web aplikacija koja pomaže korisnicima da povećaju naplatu svojih potraživanja, a da pritom nisu u gubitku, kako financijskom, tako i logističkom. Aplikacija se trenutno nalazi u fazi testiranja među 20 malih i mikro poduzeća s područja Europske unije, a testiranje bi trebalo trajati idućih 30-ak dana.

„Testnim korisnicima smo dali pristup aplikaciji putem weba, što znači da u praktički dva klika mogu doći do svih podataka vezanih uz dugovanja, potraživanja i temeljitih statističkih podataka o poslovanju vlastite tvrtke. Ono što razlikuje ovu aplikaciju od ostalih sličnih sustava je njezin selektivni automatizam koji neredovitim platišama šalje različite vrste i intenzitet upozorenja. Sustav djeluje po sličnom principu kakvog imaju banke i telekomi, samo naravno kompletno je cjenovno prilagođen da si ga mogu priuštiti sve male i srednje kompanije“, rekao je Milan Gudeljević, direktor operacija u tvrtki Fortis Labor.

Milan Gudeljević i Lorenzo Gašparić, osnivači tvrtke Fortis Labor

Gudeljević smatra kako će tvrtke koje će se koristiti ovim sustavom imati sve manje problema vezanih uz naplatu. “Budući da BDP raste, mislimo da ova godina u realnom sektoru donosi pomake na bolje, pa smo tako i tempirali izlazak sustava na kojem smo radili protekle dvije godine. Tako da bi ovo mogla biti idealna prilika za ulaganje u jedan ovakav sustav koji bi manjim tvrtkama pomogao u troškovnoj optimizaciji, te u konačnici donijeti velike uštede”

Licenca za SOM – Sustav Obavještavanja Mailom bit će dostupna na domeni som-system.com, odnosno som-app.com, a očekuje se da biti spreman za korištenje do kraja studenog ove godine, kada će se održati i službeno predstavljanje SOM-a, uz prigodne goste iz financijskog sektora i fiš paprikaš.
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: