Svaki treći auto – električni auto

2030. godine

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 6. kolovoza 2020. – Do kraja ovog desetljeća, temeljno na složenog godišnjoj stopi rasta od 29 posto, trećina svih novih automobila prodanih širom svijeta bit će električna vozila, pokazuje najnovije Deloitteovo istraživanje Električna vozila: postavljanje smjera za 2030. godinu. To znači da bi ukupan broj električnih vozila prodanih u jednoj godini mogao doseći brojku od 31,1 milijun na globalnoj razini – deset milijuna više nego što je ranije predviđeno. Godine 2030. električna vozila predstavljati će približno 81% svih prodanih novih elektrificiranih automobila.

Prodaja električnih vozila u 2020. godini doseći će brojku od 2,5 milijuna širom svijeta

Ključni čimbenik pokretanja rasta prodaje električnih vozila tijekom sljedećih deset godina je promjena sentimenta potrošača – jer mnoge prepreke za prihvaćanje te tehnologije, kao što su visoke cijene, ograničeni domet i nedostatak infrastrukture – postupno nestaju. Dodatni čimbenici koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila su povoljno regulatorno okruženje, bilo da je riječ o financijskim poticajima ili strožim propisima o emisijama štetnih plinova kao i raspon modela dostupnih na tržištu.

Nadalje, s obzirom da službeni automobili i vozni park i dalje predstavljaju većinu ukupne prodaje novih automobila, prijelaz na električna vozila na korporativnoj i državnoj razini dodatno će unaprijediti globalni prijelaz na električna vozila.

Mjere ograničenja kretanja („zaključavanje”) kao odgovor na izbijanje pandemije COVID-19 dovele su do velikog poremećaja međunarodnih lanaca opskrbe, privremenog zatvaranja zastupništava auto kuća i pada prodaje, a posljedica toga će biti da se ukupna godišnja prodaja automobila (benzinski, dizel, električni) neće vratiti na pred pandemijsku razinu do 2024. godine, čak i ako se rast prodaje na tržištu benzina i dizela vrati, vjerojatno će nakon toga osjetiti pad tržišnog udjela, tvrde analitičari kuće Deloitte.

Više pojedinosti


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: