Sve je više “crvenih unicorna”

U Kini danas ima 164 “unicorna” – među njima je i deset kompanija koje vrijede više od deset milijardi dolara.

0 Flares 0 Flares ×

Zanimljiv članak može se pročitati u tjednom biletnu i na internetskoj stranici poslovne škole INSEADKljučna teza je: Kina će ove godine privući više novca iz fondova rizičnog kapitala od Sjedinjenih Država.

Takav razvoj događaja posjedica je jednog od zaključaka posljednjeg petogodišnjeg plana Centralnog komiteta kineske Komunističke partije koji domaće tvrtke potiče na što bržu globalizaciju poslovanja i dopušta im prikupljanje kapitala i iz međunaordnih izvora, putem prvih javnih ponuda dionica i na druge načine.

Cilj je stvoriti što više “crvenih unicorna” – kineskih tvrtki s tržišnom kapitalizacijom većom od jedne milijarde dolara. U Kini ih danas ima 164 – među njima ima i deset kompanija koje vrijede više od deset milijardi dolara.

Zapadani poslovni analitičari ne vjeruju toj kineskoj “matematici” pa su izveli jednu usporedbu prema nekoliko kriterija. Pojedinosti o toj analizi pročitaje u članku, koji se bazira na diplomskom MBA radu jednog od studenata škole INSEAD.

Ovdje ćemo dodati još samo jedan podatak: kineske tvrtke su tijekom prošle godine privukle 62 milijarde dolara stranog kapitala –  gotovo 90 posto novca kojeg su privukle tvrkte iz Sjedinjenih Država.

Ove godine Kina će prema tom parametru preskočiti Sjedinjene Države.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: