Sve koji sada ne rade – poslati na polja

Vrijeme je za poljoprivredno domoljublje

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 28. ožujka 2020. Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede poziva Vladu RH da u što kraćem roku pokrene konkretne mjere angažiranja radne snage koja uslijed COVID 19 epidemije prima novčanu pomoć od države, kao i sve nezaposlene, na sezonski rad u poljoprivredi, a po modelu ostalih EU zemalja koje su već pokrenule slične prakse.

S tim mjerama, koje moraju biti brzo usvojene, država bi potaknula domaću proizvodnju i osigurala opskrbu stanovništva hranom te smanjila pritisak na državni proračun.

Uslijed mogućeg smanjenja proizvodnje u Europi i otežane opskrbe te zatvaranja nekih zemalja za izvoz, čemu svjedočimo, tržište bi moglo biti zakinuto za neke vrste proizvoda i hrane. Hrvatska kao velika uvoznica hrane mogla bi biti na udaru prije svega u opskrbi proizvoda u kojima nismo samodostatni – svinjskog mesa, mlijeka, povrća i voća.

Brojne zemlje EU, poput Austrije, Njemačke i Francuske pozivaju na „poljoprivredni patriotizam“ te angažman nezaposlenih na rad u poljoprivredi zbog nedostatka sezonskih radnika, uslijed zatvaranja granica. Austrija i Francuska su već otvorile posebne web stranice na kojima pozivaju nezaposlene/volontere da se prijave za sezonski rad u poljoprivredu u iduća tri mjeseca (berba šparoga, voća, povrća i sl.).

Njemačka je otišla korak dalje te radi na izvanrednim mjerama poput angažmana radnika iz drugih sektora poput ugostiteljstva. Najavljeno je usvajanje privremenih fleksibilnih rješenja kao što je ublažavanje propisa o honorarnim poslovima ili nedjeljnom radu i dr. Njemačkoj trenutno nedostaje preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, u Francuskoj se procjena kreće oko 200.000 radnika, dok u Austriji nedostaje 5.000 radnika koji bi radili u žetvi, a u industriji prerade mesa čak 9.000 radnika.

Što se tiče Hrvatske, sve radno intenzivne djelatnosti u poljoprivredi – kao što su voćarstvo, povrćarstvo i vinogradarstvo – gdje postoji izrazita sezonalnost intenziteta radova, susretale su se s velikim nedostatkom radne snage i prije pandemije. Posebno se to odnosi na ubiranje plodova u kratkom roku u velikoj količini obzirom na tehnološke rokove, što će se kroz sljedećih dvadesetak dana pojačano epidemijom COVID 19 dodatno negativno odraziti na berbu koja upravo počinje prvo u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici) a nastavit će se i sa sjetvom i berbom u ostatku nadolazećeg perioda za 2020 godinu.

Stoga, sada je prilika za napraviti ozbiljan zaokret u poljoprivredi. Konkretne mjere potrebne su odmah kako bi osigurali opskrbu i uklonili prepreke u proizvodnji. Potrebno je imati plan i razrađene sve „B opcije“ ne samo na razini kompanija nego i sektora u cjelini. A nakon krize potrebno je poraditi na cjelovitoj promjeni poslovnog modela u poljoprivredi, podizanju proizvodnje i samodostatnosti te svijesti kako je poljoprivreda i proizvodnja hrane jedna od najvažnijih strateških grana gospodarstva i u ovim okolnostima jasno vidljivo da je dostupnost hrane stanovništvu i pitanje nacionalne sigurnosti.

* Istovremeno svjetska opskrba hranom pod pojačanim je rizikom zbog epidemije korona virusom, a opskrba hranom širom svijeta nailazi na sve veće prepreke, uključujući ograničenja izvoza kojima veliki proizvođači žele osigurati opskrbu svojih građana u uvjetima pandemije. Postoji bojazan da bi neke vlade mogle ograničiti protok osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi osigurale domaću opskrbu s obzirom na poremećaje u nabavnim lancima.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: