Sve teže održavanje mirovinskog sustava

Izvještaj OECD-a

0 Flares 0 Flares ×

28. prosinca 2021. – Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) objavila je svoj godišnji izvještaj o stanju mirovinskih sustava, Pensions at a Glance 2021.

Izvještaj pohvaljuje politike kojima su države reagirale na krizu izazvanu pandemijom bolesti Covid-19 i kojima su mirovinski sustavi zaštićeni u svim zemljama članicama. Međutim, starenje stanovništva trend je koji zahtijeva primjenu novih, teških mjera kako bi se mirovinski sustavi održali u duljem razdoblju.

Mirovinski sustavi su tijekom pandemije financijski oslabjeli zbog manjih ulaganja, a dodatni problem je i ubrzano starenje stanovništva koje će se nastaviti slijedeća dva desetljeće, unatoč tome što se produljenje očekivane životne dobi usporava već punih deset godina.

Ukupan broj radno sposobnog stanovništva past će za više od 25 posto do 2060. godine u južnim, istočnim i srednje europskim državama.

Stariji ljudi i oni koji će ubrzo u mirovinu, ne moraju se brinuti, no oni koji će u mirovinu za desetak godina imati će manje mirovine, posebno ako pandemija još potraje i snažnije djeluje na pad njihovih osobnih prihoda.

Izvještaj prognozira da će državama biti sve teže održavati financijski i socijalno održive mirovine, unatoč, u dvije trećine zemalja članica OECD-a već ugrađenim automatskim mehanizmima prilagodbe kojima se mijenjaju parametri mirovinskih sustava, kao što su dob za mirovinu i stope doprinosa.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: