Sve više e-Građana u Hrvatskoj

U samo tjedan dana 80 tisuća novih korisnika

0 Flares 0 Flares ×
Sustav e-Građani dostupan je i putem prijenosnih uređaja s pristupom internetu.

Zagreb, 11. travnja 2020.  – Ministarstvo uprave jučer je objavilo da sustav e-Građani koristi više od 934 tisuće ljudi, a samo u prvih tjedan dana travnja u sustav se upisalo novih 80 tisuća građana, što je, prije svega, posljedica potrebe za e-propusnicama.

Sustav e-Građani sada ima sedamdesetak raznih usluga, uz e-Propusnice, Financijska agencija je dodala uslugu e-Blokade koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje podataka iz njihovog Očevidnika ne izvršenih osnova za plaćanje te preuzimanje slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u Fini.

Agencija za obalni linijski pomorski promet omogućuje podnošenje e-zahtjeva za “Otočnu iskaznicu”, a u sustavu e-Građani mogu se podnijeti i zahtjevi za izdavanje vozačke dozvole, putovnice, te dobiti uvid u Matične knjige, e-Dnevnik, upisati novorođeno dijete, odabrati liječnika, itd.

Za uporabu sustava e-Građani mora se imati elektronička osobna iskaznica i čitač pametnih kartica, a sve što vam treba nalazi se u vašem vlastitom osobnom korisničkom pretincu, dostupnom na mrežnom odredištu https://pretinac.gov.hr/.

Uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica.

Ministarstvo uprave najavilo je i nekoliko novih usluga sustava e-Građani, usluga kao što su e/m Potpis i e/m Pečat, e-Poslovanje i e-Pristojbe, pomoću kojeg građani više neće morati ići na kiosk ili u poštu po biljege već će ih moći platiti POS uređajem ili internetskim bankarstvom.

Upute o pristupu i uporabi usluga sustava e-Građani dostupne su na stranici Središnjeg državnog portala, a o korištenju elektroničke osobne iskaznice (eOI) na portalu eOI.

Saznajte više o sustavu e-Građani.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: