Sve više koristimo internet

Snažan rast online prometa u drugom tromjesečju

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 12. rujna 2020. U odnosu na isto razdoblje prošle godine internetski promet u Hrvatskoj rastao je gotovo 50 posto, ali je ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen za 5,4 posto. Osnovne i srednje škole te institucije za visoko obrazovanje nastavu su izvodile putem interneta te su mnoga poduzeća uvela rad od kuće.

S obzirom na tu situaciju, podatkovni promet, kao i broj minuta u pokretnoj telefonskoj mreži, očekivano je rastao u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. U travnju je podatkovni promet dosegnuo rekordnu potrošnju u odnosu na sva dosadašnja mjerenja, ukupno 191 petabajt. U odnosu na travanj 2019. to je rast od 58 posto. Na tromjesečnoj razini, podatkovni promet u odnosu na isto razdoblje 2019. rastao je 46 posto.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je i ukupan broj odlaznih minuta u pokretnoj mreži 18 posto. Istovremeno su ukupni prihodi telefonske usluge u pokretnoj mreži smanjeni za 17 posto. Također, u drugom tromjesečju se vidi utjecaj pandemije i zabrane putovanja tako da su roaming minute vlastitih korisnika pale 20 posto, kao i trajanje poziva stranaca u roamingu nacionalnih mreža, i to 52 posto usporedno s istim razdobljem u 2019.

U prvom polugodištu 2020. ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen je 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na smanjenje ukupnih prihoda najviše je utjecalo smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od 14,2 posto, dok je s druge strane vidljiv rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu za 2,8 posto i rast na tržištu naplatne televizije od 2,6 posto u odnosu na prvo polugodište u 2019.

Iako su ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu rasla 7,7 posto, rast je većinom generiran porastom ulaganja u nematerijalnu imovinu, dok su ulaganja u materijalnu imovinu smanjena. Stoga su u narednom razdoblju nužna veća ulaganja u širokopojasnu pristupnu infrastrukturu kako bi se zadržao pozitivan trend rasta širokopojasnih priključaka velikih brzina. S druge strane, u pokretnoj mreži su ulaganja u mrežnu opremu rasla 7,2 posto u odnosu na prvo polugodište 2019.

Promatrajući širokopojasne priključke u nepokretnoj mreži, broj priključaka putem svjetlovodne pristupne tehnologije i dalje bilježi najveći rast, a oko 10 posto korisnika ostvaruje širokopojasni pristup internetu putem FTTH/FTTB priključaka. Oko 40 posto korisnika u nepokretnoj mreži ostvaruje pristup internetu brzinama većim od 30 Mbit/s, odnosno preko 11 posto brzinama većim od 100 Mbit/s. Broj korisnika 4D paketa prvi put je premašio broj 3D paketa te se može očekivati da će u idućih godinu dana najveći broj korisnika koristiti 4D pakete. Usluge naplatne televizije koristi nešto više od 56 posto kućanstava.

Podatci o tržištu elektroničkih komunikacija u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) putem ove poveznice.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: