Sve više paketa

Uzrok? E-trgovina…

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 2. listopada 2019. – U drugom tromjesečju 2019. u Hrvatskoj je ostvareno 8,8 posto više paketskih usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i 14,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupno je ostvareno 5,9 milijuna paketskih usluga, što je apsolutno najveći broj tih usluga od njihovog praćenja. Rezultat je to povećanog broja paketa u ostalim poštanskim uslugama koje se nude u sklopu e-trgovine.

Rast broja prenesenih paketa utjecao je i na rast udjela tih usluga na ukupnom poštanskom tržištu tako da paketi trenutno zauzimaju 7,7 posto tržišta, što je za oko jedan posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Povećanje broja paketa rezultiralo je i povećanjem ukupnih prihoda tako da su oni u odnosu na prethodno tromjesečje porasli za 7 posto, odnosno 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupan broj poštanskih usluga, prvenstveno prijenosa pismovnih pošiljaka, u blagom je padu, kako u odnosu na prethodno tromjesečje (-4,3 posto), tako i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (-1,2 posto).

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao pa je na kraju drugog tromjesečja 2019. ukupno bilo 22 davatelja, a najveći među njima je HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od oko 84 posto na tržištu.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) putem poveznice.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: