Sve više uranjamo u virtualnu stvarnost

Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 11. siječnja 2020. – Već dvadesetu godinu zaredom Deloitteova „Globalna predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija“ donose pregled glavnih svjetskih trendova u tim sektorima i prognoze njihovih utjecaja na poduzeća i potrošače diljem svijeta. Ove godine, većina tih trendova rezultat su gospodarskih i društvenih učinaka globalne pandemije, a doveli su do porasta uporabe alata za video konferencije, tehnologija virtulne stvarnosti i tehnologija računalstva u oblaku.

Jedan od učinaka pandemije je ubrzavanje trenda telemedicine – ne samo da se uklanjaju zakonodavne prepreke za liječničke videopreglede, već se korisnici medicinskih usluga sve više koriste aplikacijama za videopozive, posebno stariji od 65 godina.

Deloitte predviđa da će postotak virtualnih liječničkih videopregleda u 2021. godini porasti na pet posto diljem svijeta, što je porast u odnosu na procijenjeni jedan postotak za 2019. godinu. Čak je i jednoznamenkasti rast važan: samo u 2019. godini u 36 država OECD-a zabilježeno je 8,5 milijardi liječničkih pregleda, ukupne vrijednosti otprilike 500 milijardi američkih dolara.

Drugi učinak pandemije je šira primjena tehnologija virtualne stvarnosti u obrazovanju.

Treći učinak: rast tržišta računalstva u oblaku, što je izravna posljedica širenja prakse rada na daljinu (od kuće). Deloitte predviđa da će rast prihoda od prodaje i primjene tehnologija računalstva u oblaku ostati veći od 30 % u razdoblju od 2021. do 2025. godine jer se društva odlučuju na primjenu tih tehnologija kako bi uštedjela novac, postala agilnija i pokrenula inovacije.

Deloitteova „Globalna predviđanja” navode još i računalstvo na rubu, kao trend koji će ove godine obilježiti i rad i svakodnevni život. Deloitte predviđa da će u 2021. godini globalno tržište računalstva na rubu ostvariti 12 milijardi američkih dolara s prosječnom godišnjom stopom rasta od oko 35 %. To povećanje uglavnom je rezultat rada telekomunikacijskih tvrtki i širenja njihovih 5G mreža te pružatelja usluga računalstva na oblaku.

Što se tiče ostalih trendova iz sektora medija, tehnologije i telekomunikacija u Deloitteovu izvještaju još se navodi rast prihoda od prodaje 8K televizora, šire prihvaćanje 5G mreža i razotkrivanje mita o njihovoj štetnosti, te širenje nove generacije pristupnih radijskih mreža, među ostalima.

Više o globalnim predviđanjima u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija dostupno je ovdje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: