Sve više zahtjeva za odgodom kredita

Gotovo 30.000 građana i 9.500 pravnih osoba podnijelo zahtjev za moratorijem

0 Flares 0 Flares ×
Trenutačna situacija i izazovi s kojima se suočavamo u Hrvatskoj, zahtijevaju koordinirani pristup svih dionika na tržištu.

Zagreb, 17. travnja 2020. – 29.926 građana i 9.436 poduzetnika podnijelo je zahtjev za mjeru odgoda plaćanja kredita. Najveći broj zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji udio zahtjeva za moratorijem se odnosi na stambene kredite.

Očekuje se da će broj zahtijeva za moratorij na kredit i dalje rasti, a banke će svakom od zahtijeva pristupati pojedinačno i s ciljem pronalaženja rješenja za pojedince i tvrtke koji su najviše pogođeni ovom krizom. Model odgode plaćanja kreditnih obveza u trajanju do 6 mjeseci fleksibilan je i u skladu s najboljim praksama Europske unije.

Za najugroženije sektore poput turizma, mogućnost trajanja moratorija proširena je do sljedeće turističke sezone, što predstavlja i veću razinu pomoći od predloženih 12 mjeseci odgode plaćanja.

Moratorij koji banke provode tijekom izvanredne situacije nije standardan iz razloga što je ta mogućnost ponuđena velikom broju klijenata, a tijekom moratorija klijentima se ne naplaćuje glavnica i kamata.

Obračunava se isključivo redovna kamate bez zateznih kamata i ostalih troškova koji se pojavljuju prilikom redovitog ugovaranja moratorija na kreditne obveze. Solemnizacija ugovora postoji jer pojašnjava smisao i posljedice dodatka ugovora koji se potpisuje s bankom. To je jedan od instrumenata informiranja i pravne zaštite potrošača, a ne samo trošak.

Međutim, taj trošak nije u nadležnosti banaka te banke od tog troška ne zarađuju. Stoga je Hrvatska udruga banaka pozvala nadležne institucije da razmotre mogućnosti smanjivanja troškova solemnizacije.

Banke u Hrvatskoj od početka krize uzrokovane pandemijom koronavirusom aktivno rade na iznalaženju dodatnih mogućih rješenja kako bi se u najvećoj mjeri očuvala gospodarska aktivnost i zaštitila likvidnost građana i tvrtki, no trenutačna situacija i izazovi s kojima se suočavamo u Hrvatskoj, zahtijevaju koordinirani pristup svih dionika na tržištu, a uloga financijskih institucija u tome od velike je važnosti.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: