Sve za startupe – velike i male

Udruga Cro Startup

0 Flares 0 Flares ×
Skup je okupio pedesetak ljudi. Foto: Zvonko Pavić

26. svibnja 2022. – Nova udruga poduzetnika – osnivača novostvorenih (startup) tvrtki u našoj zemlji – danas se predstavila posebnim događajem održanim u novom kampusu informatičkog učilišta Algebra, u Zagrebu. Skup je okupio pedesetak ljudi, ulagača i direktora tehno tvrtki koje su se istake tijekom posljednjih nekoliko godina te više desetaka mladih s projektima s kojima se nadaju ostvariti svoj poduzetnički san.

Udruga hrvatskih startupa, Cro Startup, osnovana je zato što je naša zemlja bili jedna od rijetkih (a možda i jedina) u Europskoj uniji koja do sada nije imala takvu nacionalnu organizaciju. Cilj događaja bila je razmjena iskustava i upoznavanje s ljudima koji startup tvrtkama mogu pomoći u razvoju, bilo svojim znanjima i poznanstvima bilo novcima.

Program se sastojao od dva intervjua (prva je nastupila Eve Peeterson iz organizacije Startup Estonia), a drugi razgovor bio je s Danielom Ackermanom, serijskim startuperom (Mediatoolkit, Degordian, Stethoscope). Odražene su i dvije panel rasprave – prva je bila edukativne naravi, a sudjelovali su članovi upravnog odbora udruge Cro Startup. Druga panel rasprava okupila je predstavnike sve tri generacije hrvatskih startupa (Hrvoje Ćosić – Aircash; Matija Žulj – Agrivi i Anto Širic (SportReact) koji su govorili o svojim počecima.

Održana su i tri tematska predavanja. Na prvom je Francesco Borgosano (Huddle) ispričao kako pokrenuti startup koji odmah smjera na globalno širenje, a na drugom je Božidar Pavlović (Jackie agency) pokazao kako se treba postaviti prema ulagačima u startupe, posebno prema predstavnicima fondova rizičnog kapitala. Treće predavanje bavilo se nepromjenjivim virtualnim vjerodajnicama (NFT – Non-fungible token) i “ludilu” koje su potaknuli u svijetu kripto financija.

Konferencija je završena predavanjem koje je naglasilo važnost neuspjeha, kako u životu tako i u startup poslovanju, a na kraju dana studneti su predstavili svoje projekte.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: