Sveobuhvatne mjere za suzbijanje poskupljenja

Na snazi od prvog travnja.

0 Flares 0 Flares ×

17. veljače 2022. – Premijer Plenković predstavio je jučer 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, kojima će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike te mjere za poduzetnike. Mjere će biti na snazi od prvog travnja.

Što se tiče poduzeća mjere se odnose na potpore za trošak plina poduzetnicima (s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10GWh), za poljoprivrednike (88 tisuća OPG-a) radi se o potporama male vrijednosti za nabavu umjetnog gnojiva te posebni program potpora za ribarstvo i akvakulturu. Procijenjeni iznos troška mjere za poljoprivrednike je 200 milijuna kuna. Što se tiče sektora ribarstva i akvakulture, predviđena je posebna mjera u iznosu od 50 milijuna kuna, a obuhvaća oko dvije tisuće ribara i uzgajivača ribe.

Poduzetnici će se prijavljivati za potporu kroz aplikaciju HAMAG-BICRO, koja donosi odluke o dodjeli potpora i vaučer na ukupni iznos potpore procijenjen na osnovi pojedinačne referentne godišnje potrošnje. Svaki mjesec se subvencionirani iznos odbija s vaučera dok ga se ne potroši ili zaključno s ožujkom 2023. Projicirani trošak ove mjere je 600 milijuna kuna, a također će se financirati prodajom emisija jedinica stakleničkih plinova na dražbi.

Mjere


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: