Svi očekuju recesiju

PwC istraživanje: Posvemašnji pesimizam direktora

0 Flares 0 Flares ×
Nije sve tako crno: 42 % direktora još uvijek očekuje pozitivne gospodarske izglede, iako je postotak značajno niži u odnosu na visokih 57 % u 2018. godini.

Gotovo 30 % lidera iz poslovnog svijeta smatra da će se globalni gospodarski rast smanjiti u sljedećih 12 mjeseci, što je oko šest puta više od prošlogodišnje razine od 5 %. Dakle, radi se o rekordnom povećanju pesimizma.

To je jedan od ključnih nalaza PwC-ovog 22. godišnjeg istraživanja više od 1.300 predsjednika uprava širom svijeta, koje je objavljeno na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Ovo predstavlja velik kontrast prošlogodišnjem rekordnom povećanju optimizma što se tiče izgleda za globalni gospodarski rast s 29 % na 57 %.

Međutim, nije sve tako crno: 42 % još uvijek očekuje pozitivne gospodarske izglede, iako je postotak značajno niži u odnosu na visokih 57 % u 2018. godini.

Općenito govoreći, stavovi predsjednika uprava o globalnom gospodarskom rastu ove su godine polariziraniji, ali naginju pesimizmu.

Najizraženiji pomak dogodio se među direktorima u Sjevernoj Americi, gdje je optimizam pao sa 63 % u 2018. godini na 37 %, vjerojatno zbog slabljenja fiskalnih poticaja i novih trgovinskih napetosti.

Na Bliskom istoku je također zabilježen veliki pad s 52 % na 28 %, zbog povećane regionalne ekonomske neizvjesnosti.
Smanjenje optimizma predsjednika uprava također je utjecao na planove rasta izvan granica njihovih zemalja.

SAD su s 27 % jedva zadržale poziciju vodećeg tržišta za rast, što je značajno smanjenje u odnosu na 46 % u 2018. godini.

Popularnost Kine, kao drugog najprivlačnijeg tržišta, također je pala na 24 % u odnosu na 33 % u 2018. godini.

Indija ove godine predstavlja zvijezdu u usponu, nedavno pretekavši Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta – tvrdi se u izvještaju Focus Economics, 2018. The World’s Top 10 Largest Economies (2019.-2020.).

Nelagoda oko globalnog gospodarskog rasta smanjuje uvjerenost predsjednika uprava u izglede za vlastite tvrtke u kratkoročnom razdoblju – 35 % predsjednika uprava kaže da su „vrlo uvjereni“ u izglede za rast vlastitih tvrtki u sljedećih 12 mjeseci, što je pad s prošlogodišnjih 42 %.

Kako bi se potakao rast prihoda u ovoj godini, predsjednici uprava se namjeravaju osloniti prvenstveno na operativnu učinkovitost – 77 % i organski rast od 71 %.

SAD zadržava vodeće mjesto kao najznačajnije tržište za rast u sljedećih 12 mjeseci. Međutim, brojni predsjednici uprava također se okreću drugim tržištima, što se vidljivo u dramatičnom padu udjela glasova za SAD, sa 46 % u 2018. na samo 27 % u 2019. godini.

Kina je smanjila raskorak, ali joj je popularnost također pala s 33 % u 2018. na 24 % u 2019. godini.

Kao rezultat tekućeg trgovinskog sukoba sa SAD-om, kineski predsjednici uprava su diverzificirali svoj odabir tržišta za rast, pri čemu je samo 17 % odabralo SAD u odnosu na 59 % u 2018. godini.

Ostale tri zemlje koje zaokružuju pet najboljih u pogledu rasta uključuju Njemačku s 13 % što je smanjenje s 20 %, Indiju s 8 % što je smanjenje s 9 % te Ujedinjena Kraljevina s 8 % što je smanjenje s 15 %.

S obzirom na to da pokazatelji predviđaju neizbježno globalno gospodarsko usporavanje, predsjednici uprava usmjerili su se na opstanak usred porasta populizma na tržištima na kojima posluju.

Na popisu deset najznačajnijih prijetnji rastu, trgovinski sukobi, politička nesigurnost i protekcionizam zamijenili su terorizam, klimatske promjene i povećanje poreznog opterećenja.

Od predsjednika uprava koji su ‘izrazito zabrinuti’ oko trgovinskih sukoba, 88 % je posebno zabrinuto oko trgovinskih pitanja između Kine i SAD-a. 98 % američkih predsjednika uprava i 90 % kineskih predsjednika uprava izrazili su ovu zabrinutost.

Od kineskih predsjednika uprava koji su „izrazito zabrinuti“ oko trgovinskih sukoba, većina njih zauzima snažan reaktivni pristup, a 62 % prilagođava svoj lanac opskrbe i strategiju nabave. 58 % svoju strategiju rasta prilagođava drugim zemljama.

Ovogodišnje istraživanje detaljno je analiziralo područje podataka i analitike te umjetne inteligencije (UI), dva ključna područja koja su liderima izrazito bitna.

Istraživanje je ponovno postavilo pitanja o adekvatnosti podataka koja su prvi put bila postavljena 2009. godine.

Utvrđeno je da se predsjednici uprava i dalje suočavaju s problemima s vlastitim mogućnostima vezanima uz podatke, što je rezultiralo značajnim nedostatkom informacija koji je aktualan i deset godina kasnije. Unatoč milijardama dolara uloženih u IT infrastrukturu u ovom vremenskom razdoblju, predsjednici uprava tvrde da još uvijek ne dobivaju sveobuhvatne podatke potrebne za donošenje ključnih odluka o dugoročnom uspjehu i trajnosti njihovog poslovanja.

Očekivanja lidera su napretkom tehnologije svakako porasla, ali predsjednici uprava su svjesni da njihove sposobnosti analize nisu pratile opseg podataka koji se tijekom proteklog desetljeća eksponencijalno proširio. Na pitanje zašto ne dobivaju sveobuhvatne podatke, predsjednici uprava kao primarni razlog ukazuju na „nedostatak ljudi s analitičkim vještinama“ (54 %), zatim „prikupljanje podataka“ (51 %) i „lošu pouzdanost podataka“ (50 %).

Kada je riječ o smanjenju raskoraka u vještinama u njihovoj organizaciji, predsjednici uprava se slažu da nema brzog rješenja. 46 % ispitanika smatra da rješenje leži u značajnoj prekvalifikaciji i stručnom usavršavanju, dok 17 % kao opciju također navodi uspostavu sustava direktnog zapošljavanja izravno nakon obrazovanja.

Osamdeset i pet posto predsjednika uprava slaže se da će UI tijekom sljedećih pet godina drastično promijeniti njihovo poslovanje. Gotovo dvije trećine smatra da će imati veći utjecaj od interneta.

Unatoč pozitivnom stavu prema UI, 23 % predsjednika uprava trenutno ne planira uvođenje UI, dok 35 % „planira to učiniti“ u sljedeće tri godine. 33 % ispitanika primijenilo je „vrlo ograničen pristup“. Manje od 10 % predsjednika uprava implementiralo je UI u širokom opsegu.

Kada je u pitanju utjecaj UI na radna mjesta, 88 % kineskih predsjednika uprava smatra da će UI više radnih mjesta preuzeti nego stvoriti. Ostali predsjednici uprava područja Azije i Pacifika također su pesimistični s postotkom od 60 %, u usporedbi s 49 % na globalnoj razini. Predsjednici uprava u Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi su manje sumnjičavi te njih 38 % odnosno 41 % smatra da će UI više radnih mjesta preuzeti nego stvoriti.

Izvješće preuzmite na ceosurvey.pwc.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: