Svi tuže Google

Najveća antitrust tužba protiv tehnološke kompanije u dvadesetak godina

0 Flares 0 Flares ×
Sjedište tvrtke Google – Googleplex, pokraj grada Mountain View, u Kaliforniji. / Foto: Google

Washington, 26. listopada 2020. – Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država i još jedanaest saveznih američkih država (Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Južna Carolina i Teksas) podigli su tužbe protiv internetske tvrtke Google.

U tužbama se tvrdi da je Google naštetio konkurenciji tako što je platio milijarde dolara tvrtkama kao što su Apple, Samsung , Motorola i LG kako bi Chrome internetsku tražilicu u svojim uređajima postavili kao zadani preglednik sadržaja (zadano – znači da je korisnik ne može izbrisati).

The New York Times navodi da je riječ o osam do dvanaest milijardi dolara godišnjih naknada koje je Google isplatio putem navedenih ugovora o “zaključavanju” aplikcije za pregledavanje sadržaja na internetu na pametnim telefonima.

Google se brani izjavom da su ti ugovori jednaki bilo kojem ugovoru za pozicioniranje nekog proizvoda na policama u trgovinama.

Američka tužba protiv Googlea najveća je antitrust tužba protiv neke tehnološke kompanije u posljednjih dvadesetak godina. Prije toga, 1998., “meta” je bio Microsoft. Slučaj je završio nagodbom.

Istraga je trajala šesnaest mjeseci. Ustanovljeno je da Google drži 87 posto američkog i 92 posto svjetskog tržišta programa za pretraživanje interneta. Tužba predstavlja opasnost i za Googleov oglašivački dio poslovanja, koji mu donosi gotovo 135 milijardi (84 posto ukupnog) prihoda godišnje.

Europska unija globila je Google s gotovo devet milijardi dolara u tri zasebna antitrust slučaja.


 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: