Svjetska ljestvica talenata

Hrvatska na 54. mjestu, bolja za 6 mjesta

0 Flares 0 Flares ×

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, kojem je Nacionalno vijeće za konkurentnost partnerska institucija, objavio je izvješće IMD – Svjetska ljestvica talenata 2018.  Izvješće uključuje 63. zemlje koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti. U Izvješću o talentima Hrvatska se nalazi na 54. mjestu te je poboljšala svoju poziciju za 6 mjesta u odnosu na prošlu godinu i poboljšala svoju ocjenu s 37,84 na 42,74 (ocjenu 100 ima prvorangirana zemlja).

Izvješće ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi stvorila bazu talentiranih osoba potrebnih za povećanje konkurentnosti i rast gospodarstva.

Izvješće se bazira na tri ključna faktora:

1. Ulaganje i razvoj – podizanje kvalitete obrazovnog sustava kroz javne investicije u cilju povećanja broja talentiranih osoba u zemlji.

2. Faktor privlačnosti – sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene osobe i privuče nadarene osobe iz inozemstva.

3. Faktor spremnosti – mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za potrebnom radnom snagom i stvaranje baze talentiranih osoba.

Ove godine Švicarska je ponovno prva na ljestvici, a slijede Danska, Norveška, Austrija, Nizozemska, dok se na dnu ljestvice nalaze Slovačka (59.), Kolumbija (60.), Meksiko (61.), Mongolija (62.) i Venezuela (63.). Od zemalja novih članica EU, najbolje su rangirane Estonija (28.), Slovenija (30.), Češka (37.), Poljska (38.) i Mađarska (49.).

I ove godine europske zemlje dominiraju na ljestvici talenata. Od prvih 15 mjesta, 11 se odnosi na zemlje Europe.

Detaljnu analizu Svjetske ljestivce talenata pročitajte u OVOM DOKUMENTU

Kako u tome stoji  Hrvatska – pogledajte ovdje.

A  evo kako ostali u svijetu

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: