Svjetska trgovina – prepolovljena

Izvještaj Svjetske trgovinske organizacije

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. listopada 2019. Svjetska trgovinska organizaicja, WTO (The World Trade Organisation) smanjila je svoje prognoze rasta globalne trgovine tijekom ove godine na 1,2 posto, što je upola manje od prognoze koje je ta ista ustanova objavila prije šest mjeseci (2,6 posto).

Padu vrijednosti svjetske trgovine najviše “pridonose” Srednja i Južna Amerika, no pesimizam i tamo i u ostatku planeta generiraju trgovinski ratovi izeđu Kine i Sjedinjenih Država, što je neke tvrtke navelo na smanjenje, pa čak i zaustavljanje ulaganja u produktivnost svojih pogona.

Vrijednost svjetske trgovine pada već pune dvije godine, od 4,6 posto tijekom 2017., preko tri posto tijekom prošle godine i sad 1,2 posto što se predviđa do kraja ove godine.

Svjetska trgovinska organizacija dopustila je Sjedinjenim Državama da udare na Europsku uniju s rekordnim povećanjem carina na robu koja dolazi sa Starog kontinenta (6,8 milijardi eura), a to je odgovor na poticaje koje su vlade europskih država dale svom proizvođaču zrakoplova, tvrtki Airbus.

Osim neizvjesnosti u globalnoj ekonomiji stručnjake u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji još brine pad narudžbi u preostalih nekoliko mjeseci ove godine.

Više pojedinosti: www.wto.org

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: