Svjetski dan knjige i autorskih prava

25. obljetnica

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 23. travnja 2020. Svjetski dan knjige i zaštite prava autora obilježava se danas globalno pod pokroviteljstvom organizacije UNESCO – ogranka Ujedinjenih naroda zaduženog za obrazovanje i kulturu.

Svake godine, UNESCO odabere jedan grad koji proglasi Svjetskim glavnim gradom knjige, a ove godine to je glavni grad Malezije, Kuala Lumpur, koji je odabran zbog svoje iznimne posvećenosti razvoju društva znanja. Kako bi posebno obilježio Dan knjige, Kuala Lumpur je napravio novu četvrt: Grad knjiga – The Kota Buku Complex.

Slogan događaja je “Budimo brižni, čitajući” (Caring Through Reading).

Uz to, Svjetski dan knjige i zaštite autorskih prava ima i posebne teme – ovaj put naglasak je na e-čitanju, izgradnji bolje infrastrukture knjižnica, većoj uključivosti i digitalnoj dostupnosti te obogaćivanju djece čitanjem.

U cijelom svijetu danas će se dogoditi niz priredbi posvećenih Svjetskom danu knjige i zaštite autorskih prava, a u Hrvatskoj događaj će biti obilježen manifestacijom – Noć knjige.

Razlog zašto se baš danas obilježava Svjestki dan knjige i zaštite autorskih prava nalazi se u činjenici da su mnogi poznati svjetski pisci preminuli upravo na današnji datum. Primjerice, William Shakespeare i Miguel Cervantes, među mnogima ostalima.

Uz promoviranje čitanja knjiga, Svjetski dan knjige posvećen je i zaštiti autorskih prava kako bi se naglasilo kako pisci knjiga i drugi ljudi u kreativnim industrijama, kao što su primjerice,  novinari, umjetnici, itd., imaju pravo na naknadu za svoj intelektualni rad i tako stečen kapital.

Članak je izvorno objavljen na: www.dznap.hr


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: