Svjetski dan pristojnog rada

World Day for Decent Work – Promijenimo pravila!

0 Flares 0 Flares ×

Prema definiciji Svjetske organizacije rada, pristojan rad je onaj rad koji u sebi obuhvaća sve aspiracije koje ljudi izražavaju kad je u pitanju njihov profesionalni, poslovni život.  To znači: pristojan dohodak, stabilnost zaposlenja, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, temeljna ljudska i građanska prava, jednake šanse, pravedno postupanje, prigode za osobni i profesionalni razvoj i pravo glasa u odlučivanju o poslovanju tvrtke.

Obilježavanju (jedanaestog) Svjetskog dana pristojnog rada – 7. listopada – ove godine pridružio se i Međunarodni savez novinara (IFJ – International Federation of Journalist)  želeći tako naglasiti potrebu za ostvarivanjem načela jednakosti za sve ljude koji rade u medijima.

Međunarodni savez novinara i Hrvatsko novinarsko društvo protive se svakom obliku diskriminacije na radnom mjestu, bilo da se ona prakticira na temelju dobi, spola, rase, religije, roda, invalidnosti, itd.

Zapošljavanje, plaća, napredovanje u poslu i procedure umirovljenja trebaju biti transparentne i strogo podvrgnute načelu jednakosti. Da bi se načelo jednakosti provodilo, radnici moraju biti sindikalno organizirani, a radni odnosi moraju biti regulirani kolektivnim ugovorima.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana pristojnog rada opisana je sloganom “Promijenimo pravila” (Change the Rules). Time se želi naglasiti duboko ukorijenjena nepravednost postojećeg svjetskog ekonomskog sustava, kao i sve veća ugroženost demokracije i radnih prava u mnogim zemljama, što je dokumentirano u Indeksu globlanih prava, koji izrađuje Međunarodna konfederacija radničkih sindikata.

Više o svemu tome, saznati ćete prateći tu temu na Twitteru:
#wddw
#DecentWork

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: