Svjetski dan zaštite okoliša

40 bilijuna eura svjetskog BDP-a ovisi o prirodi

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 5. lipnja 2020. – Danas se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, a ovogodišnji slogan – Vrijeme je za prirodu – poziva na zaštitu bioraznolikosti koja je nužna za zdravlje globalnog ekosustava, ali i ključna za gospodarstvo. Naime, čak polovina globalnog bruto društvenog proizvoda, odnosno 40 bilijuna eura, ovisi o prirodi.

Upravo je gubitak bioraznolikosti jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu u sljedećem desetljeću, a najveći uzroci negativnih promjena je prevelika eksploatacija biljnih i životinjskih vrsta, klimatske promjene, onečišćenje te pojava i širenje invazivnih stranih vrsta.

Gospodarstvo ima važnu ulogu u suzbijanju gubitka bioraznolikosti i očuvanju prirodnih resursa, kroz implementaciju održive prakse u svoje lance nabave i financiranje.

Dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Tijekom godina prerastao je u globalnu platformu za podizanje svijesti i pokretanje rješavanja gorućih problema zaštite okoliša.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: