Svjetski e-trgovci blježe dvoznamenkasti rast

Amazon, JD, Alibaba, Rakuten, Zalando

0 Flares 0 Flares ×
Prema istraživanju analitičke kuće Forrester, rast vrijednosti svjetske e-trgovine prošle godine je bio 30 posto. Foto: Pexels

Amazon, JD, Alibaba, Rakuten, Zalando

23. srpnja 2021. – Devet od deset najvećih online trgovina zabilježile su dvoznamenkasti rast prometa tijekom 2020. godine, istaknuto je u nedavno objavljenom istraživanju tvrtke GlobalData.

Prva e-trgovina na internetu i po prometu je Amazon, čiji prihod je rastao za gotovo 38 posto na nešto više od 386 milijardi američkih dolara. Druga je  kineska kompanija JD koja je zabilježila rast od nešto više od 29 posto i dosegla 108 milijardi dolara. Treća je Alibaba, koja je zabilježila 40 postotni rast i prihod od 104 milijarde. Najveći broj tih dolara došao je od aktivnih korisnika, koji redovno koriste navedene platforme.

Prema istraživanju analitičke kuće Forrester, rast vrijednosti svjetske e-trgovine prošle godine je bio 30 posto i najveći je takav rast još od davne 2002. godine. Posebnost ovog pandemijskog rasta je da se događa u doba najveće svjetske krize, u trenutku kada u svijetu ima povijesno puno nezaposlenih, a financijska tržišta fluktuiraju gotovo na dnevnoj bazi.

Amazon je napravio dobar potez tijekom zaključavanja, kada je zaustavio dostavu manje bitne robe kako bi mogao pravodobno isporučiti sve ono što su ljudi tražili tijekom mjeseci kada su morali biti doma, kao što su hrana i higijenske potrepštine.

Četiri e-trgovca na popisu deset najuspješnijih prošle godine su iz Kine (JD, Alibaba, Vipshop i Pinduoduo). Slijede Rakuten iz Japana, Coupang iz Južne Koreje i Zalando iz Njemačke.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: