Tako se plaća direktora!

Microsoft prihode direktora izravno povezuje s uspjehom Linkedina

0 Flares 0 Flares ×
Ulaz u sjedište Microsofta, u gradu Redmondu, u Sjedinjenim Državama

Tvrtka Microsoft ima detaljno razrađen sustav nagrađivanja svojih direktora – a to posebno vrijedi za prvih pet ljudi tvrtke, čija plaća se izravno povezuje sa šest posebnih mjerila. Jedno od tih mjerila je broj uređaja na kojima je licenciran operativni sustav Windows 10, a najnovije mjerilo je uspjeh mreže Linkedin koju je Microsoft kupio prije dvije godine za 27 milijardi dolara.

Ideja za to da se prihodi prvog ešalona direktora povezuju s uspjesima najvažnijih proizvoda i usluga, došla je od dioničara Microsofta.

Trećina godišnje plaće Microsoftovog izvršnog direktora, Satya Nadella i još četvorice vodećih menadžera te tvrtke bit će određena uspješnošću u ostvarivanju vrijednosti i dionica Linkedina.

Zanimljivo je, u skupinu direktora čija plaća se izravno povezuje s uspjehom najvažnijih proizvoda ne ulaze prihodi direktora (i suosnivača) Linkedna, Jeffa Weinera i Reid Hoffmana, koji ima mjesto u Microsoftovom upravnom odboru.

Nadella je zaradio 25,8 milijuna dolara u protekloj Microsoftovoj fiskalnoj godini (koja završava 30. lipnja), a taj iznos je kombinacija plaće, bonusa i nagrada povezanih s vrijednošću dionica. Iako se učinkovitost Linkedina mjeri od prvog dana, Nadella će bonus od uspjeha te mreže dobivati od fiskalne godine 2020.

Satya Nadella, izvršni dirketor Microsofta

U objavi za medije, Microsoft je ustvrdio da je povezivanje plaća menadžera s točno određenim segmentima poslovanja metoda kojom ih se želi potaknuti u traženju novih područja rasta.

Ukupni prihod LinkedIna se tijekom protekle Microsoftove fiskalne godine udvostručio i sada iznosi 5,3 milijarde dolara, što je nešto manje od pet posto konsolidiranog prihoda Microsofta. Poslovna mreža Linkedin sada ima nešto manje od 600 milijuna članova diljem svijeta.

Više pojedinosti o Microsoftovom novom načinu mjerenja učinkovitosti direktora pročitajte u opširnijem članku kojeg možete pronaći OVDJE.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: