Tehno tvrtke koje su dobile najviše novca

Startup kontinent

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 28. prosinca 2020. – Europa danas ima na tisuće startup tvrtki, u svakoj svojoj zemlji članici, najviše u Berlinu, Stockolmu i Londonu, ali i po svim drugim većim gradovima. U posljednjih pet godina u tehnološke startup tvrtke na Starom kontinentu, uloženo je više od 100 milijardi eura, putem više od 22 tisuće raznih investicija, počevši od tvrtke koja se bavi dostavom, kao što je španjolski Glovo, do francuska aplikacije za prijenos glazbe na mobitelima – Deezer, ili još jedne taksi službe kao što je estonski Bolt.

Analizu europskog tehno startup tržišta napravila je tvrtka CB Insights, koja je svoje istraživanje predočila i posebnom infografikom, ali i popisom startup tvrtki koje su privukle najviše novca. Iz Hrvatske na tom popisu nalazi se samo tvrtka Gideon Brothers, koja je privukla nešto više od pet milijuna eura.

Analiza tvrtke CB Insights temelji se na objavljenim podacima o ulaganjima u udjele (equity) i uzima u obzir samo one startup tvrtke u koje su uložili fondovi rizčnog kapitala (venture capital), počevši od 2015. do kraja 2020. godine. Kako bi bile uzete u obzir, tvrtke su morale privući neko ulganje u vrijednosti od bar milijun eura.

Europska startup tvrtka koja je privukla najviše ulaganja je švedska Klarna, koja razvija aplikaciju za plaćanja po načelu kupi odmah – plati kasnije. Klarna je privukla 1,8 milijardi. Klarnu, mjereno po visini ulaganja, slijede Deliveroo iz Ujedinjene Kraljevine i AUto1 Group iz Njemačke.

Od 37 tehno startup tvrtki koje su prikazane na infografici analitičke kuće CB Insights, osam je “jednoroga” (unicorn – tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od milijarde dolara) – Klarna, Bolt, Auto1 Group, Deliveroo, Collibra, Deezer, Vinted i Glovo.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: