Tehnologija je poluga gospodarstva

HAKOM: 5G dan

0 Flares 0 Flares ×
Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a

Zagreb, 23. rujna 2019. – U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) održan je danas drugi “5G dan”, konferencija koja je okupila predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije s ciljem isticanja prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo.

Potrebno je stvoriti investicijski potencijal smanjenjem naknada kako bi se ulaganjem u 5G mrežu otvorle prilike razvoju hrvatskog gospodarstva i kako bi hrvatske kompanije dobile priliku ravnopravno se natjecati s ostatkom Europe.

Za razliku od prve konferencije koja je u svom fokusu imala tehničke mogućnosti 5G-a, ova konferencija bila je usmjerena na primjenu 5G tehnologije, koja će doprinijeti razvoju gospodarstva naše zemlje.

Predstavljeni su neki projekti koji se – bar u jednoj mjeri – oslanjanju na petu generaciju telekomunikacijskih mreža:

  • Prof. Ivana Podnar Žarko sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva, koja vodi istraživačku grupu koja se bavi internetom stvari (IoT), u svom je izlaganju govorila o primjeni 5G tehnologije u kontekstu pametnih gradova.
  • Tomislav Lugarić iz tvrtke ˝Rimac Automobili˝ održao je izlaganje na temu predavanje „100 inženjera u vašem autu“, koji je naglasio kako je smjer razvoja telemetrije u konteksu mreža pete generacije računalne sustave u automobilima zapravo pretvorio u sustave za daljinsku prisutnost te svim inženjerima omogućio da budu dio vožnje.
  • Srđan Kovačević iz Orque održao je izlaganje na temu „Remote reality”, a „Umjetna inteligencija i 5G tehnologija – glavni pokretači digitalizacije”, bila je tema izlaganja Bojana Jerbića s FSB-a, koji je pokazao kako umjetna inteligencija mijenja naše društvo i koje su njene mogućnosti.
  • „Novi pogled na svijet koji nas okružuje“, bila je tema izlaganja Ivana Rajkovića, predstavnika Spectre, koji je govorio o virtualnoj stvarnosti, dok su izlaganje na temu „DetectIt”, održali Antun Drobnjak, Dorian Farkaš i Patrik Vuković iz GVG Firefighters, koji su predstavili rješenje za spas šuma, a riječ je o uređaju koji koristi senzore kako bi detektirao požare.
  • Osatina “poljoprivreda budućnosti”, bila je tema izlaganja Domagoja Alegića iz Osatina grupe d.o.o., kompanije u kojoj su tvornice automatizirane, a svi traktori i radni strojevi međusobno povezani uz GPS.
  • Inovator iz tvrtke CircuitMess te kreator igraće konzole MAKERbuino Albert Gajšak, održao je doista nadahnuto predavanje s temom “Kako pokrenuti tehno startup u Hrvatskoj i ostati (donekle) normalan. Albert kaže da su mu nove tehologije omogućile da svoj san živi u Hrvatskoj, a možda najvažnija poruka iz njegova izlaganja je da je danas, u doba Interneta, neznanje – vlastiti izbor. Ako nešto ne znate, to ne znate jer ste sami odlučiti da to nećete (iz kojeg god razloga) naučiti.

Završni dio konferencije bio je rezerviran za panel raspravu na temu „5G kao poluga gospodarstva“ na kojoj su sudjelovali Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Davor Majetić, generalni direktor HUP-a, Ivan Brezak Brkan, novinar, osnivač portala Netokracija i Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a. Do kraja godine izradit će se tzv. strateški dokument ˝Digitalizacija gospodarstva˝, a neka druga ministarstva u ovom trenutku rade strateški dokument ˝Digitalizacija lokane i centralne države˝, najavio je u završnom obraćanju ministar Horvat. Glavni zaključak panela je da je potrebno stvoriti investicijski potencijal smanjenjem naknada kako bi se ulaganjem u 5G mrežu otvorile prilike razvoju hrvatskog gospodarstva i kako bi hrvatske kompanije dobile priliku ravnopravno se natjecati s ostatkom Europe.

Čitava konferencija može se pogledati na HAKOM-ovom YouTube kanalu.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: