Tehnologija ubrzava plaćanje poreza

Zajedničko izvješće PwC-a i Svjetske banke

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 27. studenog 2019. – Zajedničko izvješće PwC-a i Svjetske banke, Paying Taxes 2020, pokazuje da je tehnologija olakšala plaćanje poslovnih poreza širom svijeta.

Izvješće, kojem je ovo četrnaesto izdanje, naglašava značajne prednosti koje porezne uprave nude poreznim obveznicima ako prihvate tehnološke novitete. U Brazilu i Vijetnamu, vrijeme potrebno za ispunjenje poreznih obveza bilo je 23% manje u 2018. nego u 2017. godini, a u Obali Bjelokosti, Kirgistanu i Izraelu zabilježeno je značajno smanjenje broja poreznih uplata, prema mjerenju istraživanja.

Ukupno, svjetski prosjek opterećenja ispunjavanjem poreznih obveza za tvrtke ostao je relativno stabilan u četiri ključne mjere koje se koriste za procjenu lakoće plaćanja poreza za tvrtke: vrijeme potrebno za ispunjavanje obveza (234 sata); broj uplata (23,1); ukupna stopa poreza i doprinosa (40,5%) i indeks vremena nakon predaje porezne prijave (60,9 od 100).

Iako je svjetski prosjek ukupne stope poreza i doprinosa ostao gotovo nepromijenjen, došlo je do značajnih promjena politika u pojedinim gospodarstvima.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) uveden je u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da oba ova gospodarstva pokušavaju proširiti porezne osnovice i smanjiti ovisnost o prihodima od prirodnih resursa. Gana je djelomično prešla s PDV-a na kaskadni porez na prodaju. Došlo je do značajnog smanjenja poreza na dobit u Gambiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Maroku.

K tome, prošireno pravo na povrat PDV-a odigralo je važnu ulogu u poboljšanju postupaka nakon predaje porezne prijave u Armeniji i Egiptu.

Od 2012. godine, prosječno vrijeme potrebno za ispunjenje poreznih obveza je 27 sati kraće, a u prosjeku su potrebne 4,4 uplate manje. Tehnološki napredak potaknuo je oba navedena poboljšanja. Ukupna stopa poreza i doprinosa u istom razdoblju smanjila se s 41,9 % na 40,5 %.

Indeks vremena nakon predaje porezne prijave, uveden 2014. godine, porastao je na 60,9 u 2018. godini s 58,9 prije pet godina. Blago ukupno povećanje ne odražava dobro velika poboljšanja u nekoliko gospodarstava. Najistaknutije od njih je da je povrat PDV-a postao dostupan tvrtkama sličnima studiji slučaja u Egiptu i Armeniji, dok je Turska izuzela kapitalne nabave od plaćanja PDV-a. Procesi za povrat PDV-a postali su mnogo učinkovitiji u Izraelu i Obali Bjelokosti. Ispravak prijave poreza na dobit postao je znatno jednostavniji u El Salvadoru, Mađarskoj, Tajlandu i Tunisu.

Nove tehnologije poreznim upravama daju mnogobrojne prilike da učine proces plaćanja poreza učinkovitijim, a one se neprestano razvijaju. Važno je da porezne uprave prate tehnološke novitete i da ih upotrijebe u svoju i u korist poreznih obveznika. Tvrtke, s druge strane, trebaju uključiti novu poreznu tehnologiju u svoje poslovanje kako bi odgovorile na povećanu potražnju porezne uprave za podacima.

Rita Ramalho, viši menadžer grupe za svjetske pokazatelje Svjetske banke kaže: „Za sve vlade učinkovita porezna uprava je prioritet. Dobro ili loše funkcioniranje porezne uprave može utjecati na percepciju vlade u širem smislu. Ako se plaćanje poreza smatra jednostavnim, jasnim i poštenim, to će se pozitivno odraziti na i može generirati potporu za prikupljanje prihoda koji su važni za pružanje iznimno potrebnih usluga.“

Andrew Packman, voditelj odjela za poreznu transparentnost i ukupne porezne doprinose u PwC-u kaže:
„Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je ključno da vlade i porezne uprave nastave ulagati u modernizaciju sustava svojih poreznih uprava. Međutim, istovremeno sve vlade trebaju shvatiti implikacije svakog novog konsenzusa do kojeg dođe u pogledu trenutnog rada OECD-a i skupine G20 vezanog za oporezivanje digitalnog gospodarstva“

Izvješće Paying Taxes 2020 temelji se na usporedbi oporezivanja tvrtki u 190 gospodarstava i pomaže vladama i tvrtkama utvrditi prate li njihovi porezni sustavi svjetske promjene te im pomaže učiti iz postupaka drugih. Izvješće modelira poslovno oporezivanje u svakom gospodarstvu korištenjem domaće tvrtke srednje veličine kao studiju slučaja.

Kliknite ovdje za cjelovito izvješće Paying Taxes 2020.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: