Tekstilci traže produženje mjera

Upozoravaju – najgore dolazi tek na jesen…

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 22. svibnja 2020. – Udruženje tekstile i odjevne industrije HGK traži produženje državnih mjera pomoći za plaće radnicima, nastavak naplate PDV po naplati računa i snažnije uključivanje domaćih proizvođača u javne nabave.

Traže da ih se u novom paketu mjera tretira na sličan način kao i poljoprivredno-prehrambeni sektor gdje je donesena odluka da se 60 posto javnih nabava iz sektora nabavlja iz domaće proizvodnje. Žele da se uvozni tekstil u javnim nabavama supstituira s domaćim tamo gdje je to moguće.

Ljeto je i inače slabije razdoblje za hrvatsku tekstilnu industriju, pandemija ih je pogodila kao i sve ostale, a teže je podnose jer su sektor s velikim, iz prethodnih razdoblja naslijeđenim problema. Ni izbori neće pomoći, jer institucije zbog njih funkcioniraju sporije, pa tekstilci smatraju da je ova godina za njih praktično gotova i da se moraju okrenuti idućoj.

Zaključeno je kako se treba napraviti analiza sektora, da se vidi tko i koliko može proizvoditi, a onda nastupati prema državi kako bi jačali sudjelovanje domaće proizvodnje u sustavu javne nabave.

Jedan od većih problema branše je naplata potraživanja, posebno od ustanova zdravstvenog sektora, kao i do tri puta jeftinija kineska konkurencija. Iz Udruženja traže da se poštuju zakonski rokovi plaćanja, a država u tome “šteka”, naplaćuje PDV, kamate i blokira tvrtke koje nisu u stanju podmiriti svoje obaveze.

Prema prognozama ekonomista najgore razdoblje za Hrvatsku bit će jesen, zato bi, smatraju u Udruženju tekstile i odjevne industrije HGK, trebalo zakonski osigurati rad na skraćeno radno vrijeme i maksimalno pomoći zadržavanje radnika, i zadržati mjeru plaćanja poreza na dodanu vrijednost po naplaćenoj fakturi.

Tekstilci su i za oslobađanje plaćanja doprinosa te za bolovanje na račun države.

Kao i ostalima, tekstilnoj i odjevnoj industriji velik je problem likvidnost, što će se donekle kompenzirati, no samo ako država nastavi s mjerama.

Vezano uz Zakon o javnoj nabavi, tekstilci žele da se on provodi na način da se provjerava odnos ponuditelj – proizvođač ili ponuditelj – trgovac.

Iz Udruženja su, naposljetku, pozdravili izmjenu Zakona o plaćanju novčane naknade za obveznike kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom prema kojoj je sektor tekstila konačno izuzet od te obveze, što će im olakšati daljnje poslovanje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: