Telekomunikacije su platforma za inovacije

Ericsson: Šest ključnih tehno-trendova

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. studenoga 2019. – Tehnički direktor tvrtke Ericsson, Erik Ekudden, nedavno je prezentirao svoj pogled na najnovije tehnološke trendove i njihov utjecaj na telekomunikacijsku mrežu kao platformu za inovacije.

Povoljna i učinkovita povezanost osnovna je komponenta digitalizacije te je postala jednako važna kao pitka voda i struja u stvaranju održivog društva budućnosti. Prepoznavanje te činjenice je ključno kako ulazimo u novu eru koju definiraju kombinirani učinci mnoštva transformativnih tehnologija u područjima poput mobilnosti, Interneta stvari (Internet of Things – IoT), distribuiranog računarstva i umjetne inteligencije.

Današnja mreža nudi univerzalnu povezivost, izgrađena je na glasovnoj komunikaciji i mobilnim širokopojasnim uslugama koje trenutno globalno koristi 9 milijardi povezanih uređaja. Ta je tehnologija priznata po svojoj dostupnosti, pouzdanosti, integritetu i pristupačnosti te joj se vjeruje prilikom upravljanja osjetljivim i važnim informacijama.

Današnja telekomunikacijska mreža omogućava sveprisutnu globalnu pokrivenost s kojom se niti jedna druga tehnologija ne može mjeriti. Brzo je postala mreža s različitim namjenama, spremna i sposobna uključiti sve tipove korisnika kao i podržati veliki broj novih slučajeva upotrebe i obilje novih tehnologija kao odgovor na potrebe svih individualnih i poslovnih korisnika. Kao takva, idealan je temelj za buduće inovacije za bilo koju primjenu.

Sveobuhvatna telekomunikacijska mreža znatno je troškovno učinkovitija od specijaliziranih mrežnih rješenja, što je čini povoljnijim rješenjem za odgovor na potrebe društva u komunikaciji čovjek-čovjek, čovjek-stvar i stvar-stvar.

U komunikaciji čovjeka sa stvarima omogućava sve od digitalnog plaćanja do digitalnih asistenata kontroliranih glasom kao i osjetljivu kontrolu dronova u stvarnom vremenu te medijski streaming visoke kvalitete.

Kod komunikacije stvar-stvar, sveprisutna povezanost koju daje sveobuhvatna mreža omogućuje stvaranje fizičkog svijeta koji je u potpunosti automatiziran i moguće ga je programirati. Primjeri za to su masovno praćenje senzora, potpuno autonomni fizički procesi poput samovozećih automobila i industrijskih robota, kao i digitalno utemeljeni procesi poput autonomnog donošenja odluka kod povrata poreza.

Kontinuirana evolucija prema budućoj mreži nastavlja se snažno oslanjati na pet ključnih tehnoloških trendova o kojima je Ericssonov tehnički direktor govorio već prošle godine. U ovogodišnjem pregledu glavnih tehnoloških trendova on nadograđuje prošlogodišnje zaključke i dijeli svoj pogled na buduću mrežnu platformu u odnosu na tih pet trendova, s jednim dodatkom: distribuirana obrada i pohrana.

Ovo je tih šest ključnih trendova:

1. Internet vještina

2. Kibernetičko-fizički sustavi

3. Distribuirana obrada i pohrana

4. Sveprisutni radijski pristup

5. Potvrda sigurnosti

6. Zero-touch mreža

Detaljniju analizu možete pročitati u sljedećem broju Ericssonovog časopisa Komunikacije
– a do tada na engleskom na Ericssonovim internetskim stranicama.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: