Tim Europa

Nova EU inicijativa kao globalni odgovor na pandemiju

0 Flares 0 Flares ×
Avion s humanitarnom pomoći Europske unije, u Kongu, u Africi. / F: EK

Bruxelles, 9. travnja 2020. – Europska komisija i Visoki predstavnik iznijeli su jučer planove za snažan ciljani odgovor Europske unije kojim će se poduprijeti napori partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Zajedničkim djelovanjem EU-a prvenstveno će se nastojati odgovoriti na trenutačnu zdravstvenu krizu i posljedične humanitarne potrebe, ojačati zdravstvene, vodoopskrbne i sanitarne sustave partnerskih zemalja te njihove istraživačke kapacitete i pripravnost za suočavanje s pandemijom, te ublažiti socioekonomske posljedice krize.

Kao oslonac tim mjerama Unija će partnerskim zemljama pružiti financijsku potporu u iznosu većem od 15,6 milijardi eura iz postojećih sredstava za vanjsko djelovanje.

Unija sazvati virtualnu donatorsku konferenciju kako bi mobilizirala potrebna sredstva i poduprla Svjetsku zdravstvenu organizaciju pri pružanju pomoći najugroženijim zemljama.

Unijin odgovor temelji se na pristupu Tim Europa, koji kombinira sredstva Unije, njezinih država članica i financijskih institucija, osobito Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj kako bi se poduprlo partnerske zemlje i kad je riječ o kratkoročnim potrebama i kad je riječ o dugoročnim strukturnim učincima na društva i gospodarstvo.

Prvi paketi mjera inicijative Tim Europa već se provode u neposrednom susjedstvu: u zemljama zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva.U okviru svog globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa EU je preusmjerila više od 3,8 milijardi eura za zapadni Balkan.

Europska unija nastavit će prilagođavati svoj odgovor razvoju situacije u svim dijelovima svijeta te će se usredotočiti na najpogođenije zemlje kojima je potrebna zdravstvena potpora, kao što su zemlje u Africi, u susjedstvu, na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, u dijelovima Azije i na Pacifiku, u Latinskoj Americi i na Karibima.

EU-ov odgovor bit će usmjeren na najugroženije skupine, među kojima su migranti, izbjeglice, interno raseljene osobe i zajednice koje su ih primile. Usto će uključivati strateške ciljeve utvrđene u europskom zelenom planu i u Digitalnoj agendi.

Od ukupnog paketa od 15,6 milijardi eura 3,25 milijardi eura namijenjeno je Africi, od čega 1,19 milijardi eura zemljama iz sjevernoafričkog susjedstva.

Azijske i pacifičke zemlje dobit će potporu od 1,22 milijarde eura, 291 milijun eura namijenjen je regiji afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja, 918 milijuna eura partnerskim zemljama u Latinskoj Americi i Karibima, a 111 milijuna eura prekomorskim zemljama i područjima.

Predviđena su i 502 milijuna eura za hitne mjere, 2,8 milijardi eura za potporu istraživačkim kapacitetima, zdravstvenim i vodoopskrbnim sustavima, te 12,28 milijardi eura za ublažavanje socioekonomskih posljedica.

Kao globalni akter i bitan sudionik u međunarodnom sustavu pomoći, Unija će promicati koordinirani multilateralni odgovor, u partnerstvu s Ujedinjenim narodima, međunarodnim financijskim institucijama te skupinama G7 i G20.

Više pojedinosti o svemu tome, pročitajte ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: