Tko ima najviše ideja?

PwC studija: Global Economy Watch

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb / London – 14. rujna 2019. Prema analizi konzultantske kuće PwC, Južna Koreja prva je u svijetu prema učestalosti ideja – broju priznatih patenata na milijun stanovnika, a Švedska, Finska, Danska i Norveška također imaju iznimne rezultate.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Kina prvi se puta nalaze u prvih 20; Njemačka i SAD drže svoje pozicije (8. i 9. mjesto) u odnosu na popis iz 2010. godine
Analiza pokazuje jasnu vezu između javnih i privatnih ulaganja u istraživanje i razvoj i učestalosti ideja.

U prvih 20 dominiraju istočnoazijske i sjevernoeuropske zemlje.

Konkretno, nordijske zemlje nadmašile su očekivanja u pogledu priznatih patenata na milijun stanovnika: Švedska, Finska i Danska nalaze se među prvih 10 dok je Norveška na 16. mjestu. Europske zemlje drže 13 mjesta među prvih 20, Njemačka je na 8., a Francuska na 13. mjestu.

Istočna Azija također ima iznimne rezultate prema indeksu učestalosti, s Japanom na 4. i Singapurom na 14. mjestu. Kina se prvi put nalazi u prvih 20 te vodi po apsolutnom broju priznatih patenata.

Nalazi se temelje na PwC-ovoj analizi skupova podataka Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organisation – WIPO) vezanih za patente priznate u 2017. godini, usklađeno prema veličinu populacije. Analiza također pokazuje snažnu korelaciju između učestalosti ideja i ulaganja u istraživanje i razvoj, a u prvih 20 dominiraju zemlje koje troše najveći udio svog BDP-a na istraživanja.

Više je različitih čimbenika koji utječu na učestalost ideja. Specijalizacija i zemljopisno područje važni su pokretači: istaknuti rezultati nordijskih zemalja jasno su povezani s njihovim ulaganjima u nova područja obnovljivih tehnologija.

Slično tome, istočnoazijske zemlje imaju iznimne rezultate u računalnoj tehnologiji, elektrotehnici i digitalnim komunikacijskim tehnologijama. No, ono što se ovdje jasno pokazuje jaka je pozitivna veza potrošnje na istraživanje i razvoj i učestalosti ideja. U ovu je analizu bilo uključeno više od 100 zemalja, a oko 70 % promjene u učestalosti ideja neke zemlje može se objasniti promjenom njene potrošnje na istraživanje i razvoj.

Rujansko izdanje publikacije Global Economy Watch uključuje i pregled međugeneracijske nejednakosti u državama skupine G7 te procjenu potencijalnog učinka padajućeg prinosa obveznica. Dostupno je na: https://pwc.to/1PRLfIR

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: