Tko ima najviše poljoprivrednog zemljišta?

Bill Gates…

0 Flares 0 Flares ×
Bill Gates. Foto: Isječak iz video zapisa objavljenog na njegovom blogu gatesnotes.com

Zagreb, 18. siječnja 2021. – Tijekom vikenda, od zanimjivosti koje smo mogli čitati na internetu, najviše nas je zabavila priča koja gotovo spada u kategoriju vjerovali ili ne – vijest kaže da je jedan od najpoznatijih tehno milijardera, Bill Gates, čije bogatstvo se procjenjuje na 121 milijardu američkih dolara (i trenutno je četvrti u svijetu po tom parametru), ujedno i najveći posjednik poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama.

Bill Gates u svom vlasništvu, izravno ili putem svoje tvrtke za ulaganja, Cascade Investments, ima 108.853 hektara poljoprivrednog zemljištva.

Posjedi se nalaze u američkim saveznim državama Arizona, Arkansas, Colorado, Illionis, Iowa, Indiana, Kalifornija, Michigan, Mississippi, New Mexico, Louisiana, Washington, Wisconsin i Wyoming. Najveći komad je u Louisiani, površine od gotovo 28 tisuća hektara.

Iako je najveći posjednik poljoprivrednog zemljišta, Bill Gates nije najveći zemljoposjednik kad se gleda posjed svih vrsta zemljišta.

Titulu najvećeg zemljoposjednika u Sjedinjenim Državama drži John Malone, predsjednik tvrtke Liberty Media. On ima 2,2 milijuna hektara zemlje. Slijedeći je Ted Turner, osnivač medijske kuće CNN, s dva milijuna hekatara, a od nama još poznatih, Jeff Bezos, osnivač Amazona, kupio je nedavno 420 tisuća hektara zemlje u zapadnom Teksasu.

Časopis Forbes ima opširan članak o Gatesovim poljoprivrednim ulaganjima, no ni njima (još) nije uspjelo saznati zašto je Bill Gates kupio tako puno poljoprivrednih parcela. Pretpostavlja se da to ima neke veze s poslovima dobrotvorne zaklade koju vodi sa svojom suprugom i interesom za održivu poljoprivredu.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: