Tko radi najkraće?

Koliko ljudi rade ? Pogled u OECD-ov svijet…

0 Flares 0 Flares ×

Radno vrijeme u raznim zemljama različito traje, pokazuju podaci istraživanja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak, OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development).

Istraživanje je obuhvatilo 35 zemalja diljem svijeta, članica te organizacije – što znači da naša zemlja nije bila obuhvaćena tom anketom.

Prvo što se iz OECD-ova istraživanja vidi jest da ima zemalja u kojima se puno radi, ali i onih zemalja u kojima je radni tjedan iznimno kratak.

Zemlje u kojima radni tjedan najduže traje su Kolumbija i Turska – 47.7 radnih sati. Nešto manje radi se u Meksiku i Kostartiki – 45 sati tjedno.

Najkraće se radi u Nizozemskoj – 29.2 radna sata tjedno. To je za čak 31 posto kraće nego u Turskoj. Nakon Nizozemske, najkraći radni tjedan imaju Danska (32,4 sata), Njemačka i Švicarska (34,4 sata).

Razlog za to su Zakoni o radu, koji definiraju duljinu radnog tjedna. Uz samu regulativu, na duljinu radnog tjedna utječe i to koliko u svakoj od navedenih zemalja radi žena, a koliko muškaraca.

Ako kućanstvo ima samo jednog člana koji zarađuje, prirodno je da on mora duže raditi kako bi zaradio dovoljno novca za život svoje obitelji. To je slučaj u ekonomski manje razvijenijim zemljama s OECD-ovog popisa.

Tako, primjerice, u Nizozemskoj radi 80 posto muškaraca i 71 posto žena, pa oni sebi mogu priuštiti fleksibilnije radno vrijeme.

S podacima OECD-a poigrali su se u tvrtki BambooHR i napravili zgodnu infografiku, koju možete pogledati OVDJE.

 

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: