Traže se heroji održivosti

Drugo izdanje natječaja Generali SME EnterPRIZE

0 Flares 0 Flares ×

29. srpnja 2022. – Drugo izdanje inicijative SME EnterPRIZE, osiguravajuće tvrtke Generali, koje je pokrenuto ovoga tjedna, a bit će predstavljeno krajem listopada u Bruxellesu, bit će dodatno obogaćeno spoznajama iz ankete u kojoj je sudjelovalo 1000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe.

Rezultati tog istraživanja biti će objavljeni u Bijeloj knjizi sveučilišta Bocconi, a već sad se može reći da je ta anketa pokazala da se broj malih i srednjih poduzeća koja su prihvatila okolišni, socijalni i upravljački akcijski plan (ESG) povećao, dok se broj malih i srednjih poduzeća koja ne provode taj plan udvostručio.

Anketom je još otkriveno da je oko 25 posto vlasnika i voditelja malih i srednjih poduzeća izjavilo da su počeli provoditi plan za poboljšanje načina na koji posluju kako bi bili okolišno i društveno odgovorniji. Takvih je bilo samo 14 posto prije dvije godine.

Međutim, više od 40 posto ispitanika izjavilo je da uopće nema plan održivosti, što je porast u odnosu na 20 posto od prije dvije godine, usprkos tome što rezultati ankete upućuju na to da je provedba okolišne i društvene poslovne strategije rezultirala većim zadovoljstvom klijenata, boljim ugledom, većom učinkovitošću te čak i povećanjem udjela na tržištu.

Mala i srednja poduzeća traže da ih se podrži u njihovom održivom prijelazu pristupom održivim financijama, javnim poticajima za mala i srednja poduzeća i jačom promocijom kako bi se potaknula potražnja za održivim proizvodima i uslugama.

SME EnterPRIZE je Generalijev projekt usredotočen na promicanje kulture održivosti među europskim poduzećima. Cilj mu je inspirirati mala i srednja poduzeća da razvijaju održive poslovne modele i potaknuti raspravu na tu temu, istovremeno imajući na umu da poduzetnici mogu postati inspirativan model koji drugi mogu slijediti.

Pokretanje ovogodišnjeg izdanja potaknuti će početak procesa odabira malih i srednjih poduzeća u svih devet zemalja koje sudjeluju u programu: Austrija, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Portugal i Španjolska.

Nezavisni žiri znanstvenog odbora visoke razine zatim će odabrati „Heroje održivosti”, koji će se objaviti na ceremoniji26. listopada. „Heroji održivosti” poduzetnici su koji su proveli značajne inicijative održivosti u svojim poslovnim aktivnostima koje mogu postati inspirativan model njihovim kolegama poduzetnicima, a oni sami mogu postati ambasadori održivosti. Inicijativa ističe najbolje prakse u tri kategorije: dobrobit, okoliš i zajednica.

Prošlogodišnja inauguralna nagrada Generalijeve inicijative SME EnterPRIZE „Heroji održivosti” odabrana je u konkurenciji od više od 6000 malih i srednjih poduzeća, uključujući mađarskog proizvođača biljnog ulja s inovativnom politikom nulte stope otpada, ekološki hotel u Austriji s niskim razinama emisije ugljika, talijansku organsku farmu s iznimnim pristupom prema dobrobiti zaposlenika te tekstilno poduzeće u Španjolskoj koje podržava mlade koji se suočavaju s rizikom društvene isključenosti.

Generali će također predstaviti Bijelu knjigu sveučilišta Bocconi u kojoj se istražuje napredak koji su europska mala i srednja poduzeća postigla u izgradnji održivog poslovanja, izazove s kojima se suočavaju te što šire politike i financijske zajednice mogu učiniti da pomognu.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: