Traže se nove vještine

Analiza 95 milijuna oglasa za posao

0 Flares 0 Flares ×

Boston / Zagreb, 1. listopada 2019. – Konzultantske kuće BCG i Burning Glass Technologies tri su godine analizirale oglase za zaposlenja na internetu, kako bi dobili uvid u trendove potražnje za poslovima i vještinama. Istraživanje „Što su trendovi s poslovima i vještinama“ (What’s Trending in Jobs and Skills) nastalo je analizom sadržaja 95 milijuna online oglasa za poslove u SAD-u, koji su objavljeni u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

Autori izvješća su analizirali broj i stopu rasta oglasa za poslove i vrstu traženih vještina unutar širokih sektora te kroz stotine specifičnih područja rada. Zahvaljujući takvoj analizi, u izvješću se navode najbrže rastući poslovi i vještine koji se traže na tržištu rada.

Najviše se traže projektanti usluga u oblaku, stručnjaci za automatizaciju poslovanja, te majstori za kibernetičku zaštitu. Traže se još i razne specijalizacije iz područja razvoja ljudskih resursa: stručnjaci za organizacijsku socijalizaciju i lovci na talentirane, primjerice.

Za potrebe istraživanja poslovi su podijeljeni u kategorije, sukladno stopama rasta. Poslovi velikog rasta, tj. oni za koje je broj oglasa rastao više od 40 posto na godišnjoj razini tijekom tri godine trajanja istraživanja, uključuju usluge u oblaku (kao što su viši projektant usluga u oblaku ili Microsoft Azure developer), poslove automatizacije poslovanja, Jira administratore te projektante kibernetičke sigurnosti. No, takav nagli rast nije zabilježen samo u tehnološkom sektoru: oglasi za stručnjake za organizacijsku socijalizaciju (onboarding) i koordinatore za talente porasli su za više od 50 posto.

Premda je stopa rasta potražnje za takvim poslovima zapanjujuća, potreba za tehnologijama koje su temelj tim poslovima daleko je opsežnija. Primjerice, godine 2018. bilo je 14 puta više oglasa za poslove koji zahtijevaju vještine vezane za računalstvo u oblaku nego za projektantima usluga u oblaku, a potražnja za takvim vještinama uključivala je široki raspon zvanja, od softverskih programera, data scientista do product managera. Ono što su nekad bile tehnologije specifične za pojedine tržišne niše, sada postaje standard.

Potražnja za ljudima koji imaju vještine vezane za kvantno računalstvo, digitalne valute i alate za prirodno učenje ne samo da su u prosjeku rasle više od 100 posto godišnje, već se njihov rast dodatno ubrzao u posljednjih godinu dana.

Mnoge pojedinačne vještine, za kojima je potražnja najbrže rasla, vezane su za sve širu primjenu novih tehnologija, a traže se vještine rada sa chatbotovima, Amazonovom Alexom, tzv. jezerima podataka te sigurnošću oblaka, za kojima je potražnja rasla više od 40 posto godišnje. Primjerice, vještine vezane za kvantno računalstvo, digitalne valute i alate za prirodno učenje ne samo da su u prosjeku rasle više od 100 posto godišnje, već se njihov rast dodatno ubrzao u posljednjih godinu dana.

– Vještine kao što su strojno učenje i vizualizacija podataka danas se pojavljuju u svim područjima, u oglasima za poslove kao što su marketinški menadžer ili analitičar poslovne inteligencije, a ne samo u domeni predvodnika tehnološkog razvoja – ističe Matt Sigelman, generalni direktor tvrtke Burning Glass Technologies i koautor izvješća.

Poslovi brzog rasta, za kojima je potražnja u oglasima porasla za više od 20 posto u svakoj godini tijekom istraživanja, uključuju pozicije na tržištu nekretnina, hotelske recepcionare, voditelje intervjua, operatere računalno navođenih strojeva te poslove u proizvodnji zrakoplova – montera konstrukcija, površina, ovjesa i sustava.

– Ta nam kretanja pokazuju da nove tehnologije ne moraju nužno smanjiti potražnju za poslovima, već mogu potaknuti rast industrije i stvaranje novih radnih mjesta, objašnjava Strack iz BCG-a.

Snažan je i rast broja zaposlenja i na području osobnih usluga i u kamionskom prijevozu. Iako se puno govori o umjetnoj inteligenciji, automatizaciji, robotici i nestanku fizičkih poslova, nije svim poslovima starih tehnologija suđeno da nestanu. Osobne usluge, kojima pripadaju fitness treneri, stručnjaci za skrb o djeci ili osobni njegovatelji, bilježe izniman rast.

Osim toga, u izvješću se ističe znatan porast potražnje u nekim sektorima koji trenutno prolaze promjenu, ali i za koje se promjena vidi i u budućnosti, primjerice za vozačima kamiona. Tehnologija autonomne vožnje možda može trenutačno ublažiti nedostatak radnika, ali potražnja za ljudima koji upravljaju kamionima bilježi znatan rast.

Kategoriziranjem radnih mjesta i vještina prema veličini i brzini rasta broja oglasa, izvješće nudi precizniji pregled potražnje kojoj se tvrtke moraju prilagoditi, kako bi sustavno prepoznavale i popunjavale potrebe za talentima, zaključak je istraživanja „Što su trendovi s poslovima i vještinama“
___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: