Traži se kvalitetan djelatnik

Konferencija “Turistički djelatnik”

0 Flares 0 Flares ×
Turizam je našoj zemlji donio 12 milijardi eura prihoda prošle godine, i sada čini 16.9 posto BDP-a.

Glavni problem hrvatskog turima je nedostatak radne snage, osobito one kvalificirane, o kojoj ovisi kvaliteta doživljaja i zadovoljstvo osamnaest milijuna turista koliko je našu zemlju posjetilo prošle godine.

Nedostatak radne snage će u budućnosti biti još izraženiji – sve je manje učenika u školama koje obrazuju za turističko-ugostiteljska zanimanja, a i susjedni “bazen” kadrova, Bosna i Hercegovina, postupno se prazni.

Sezonske migracije, posebice one iz Slavonije prema Jadranu, više nisu dovoljne, a dovoljan ni uvoz radne snage iz zemalja regije.

Dobra stvar u toj lošoj vijesti je da manjak radne snage dovodi do rasta plaća u turističkom sektoru, posebno u djelatnostima pružanja smještaja i pripreme hrane. U tim djelatnostima plaća je prošle godine iznosila 5161 kunu.

Jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma je privlačenje i “proizvodnja” kvalitetnih turistčkih djelatnika, a rješenje nije jednostavno. Postavlja se niz pitanja: trebamo li radnu snagu uvoziti i odakle, kako bolje povezati “zelenu” i “plavu” Hrvatsku, kako stranim gostima ponuditi više domaćih proizvoda – koliko bismo time novih radnih mjesta otvorili?

Na navedena pitanja pokušalo se dati odgovore na konferenciji “Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti” koju je organiziralo Ministarstvoturizma, danas, u hotelu The Westin, u Zagrebu.

Na konferenciji su sudjelovala tri ministra – ministar turizma Gari Cappelli, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministar poljoprivrede i potpredsjenik Vlade zadužen za gospodarstvo, Tomislav Tolušić, te Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, među brojnim drugim uzvanicima.

Održane su i dvije panel diskusije. Teme panela bile su Kako privući i zadržati turističkog djelatnika i Upravljanje ljudskim potencijalima i obrazovanje u turizmu.

Evo nekoliko zaključaka s konferencije.

Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane.

Ključno je poslodavcima u turizmu stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snagu.

Ova godina će biti izazovna u hrvatskom turizmu zbog brojnih vanjskih čimbenika poput recesije u Italiji, usporavanja rasta Njemačke i povratka Turske kao destinacije.

Turizmu je stoga bitna snažnija potpora Vlade kako bi bio konkurentniji. Potrebno je smanjiti opterećenje rada i sniziti porez na dodanu vrijednost, kako bi se povećao investicijski potencijal turističkih tvrtki.

Iznimno je važno maksimalno aktivirati domaću radnu snagu – ove godine je 20 tisuća nezaposlenih izrazilo želju za rad u turizmu, omogućen je povratak umirovljenika u svijet rada na pola radnog vremena, a povećane su i kvote za strane radnike. Vlada je za ovu godinu izdvojila oko dvije milijarde kuna za zapošljavanje u turističkom sektoru.

Turizam je našoj zemlji donio 12 milijardi eura prihoda prošle godine, i sada čini 16.9 posto BDP-a.

Više pojedinosti o konferenciji potražite na mrežnom odredišu Ministarstva turizma.
___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: