Treba li država biti ulagač u startup tvrtke?

Rasprava u tijeku

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. siječnja 2020. – Prije desetak dana mediji su prenijeli vijest kako je Europska komisija odlučia biti izravni ulagač u startup tvrtke, želeći im tako pomoći da se bolje nose na tržištu s američkim i kineskim konkurentima. Riječ je o ukupno 178 milijua eura koji bi trebali dorasti do tri milijarde eura, koje će se razdijeliti putem Europskog vijeća za inovacije (European Innovation Council). Tim novcem kupovati će se udjeli u europskim startup tvrtkama.

Na prvi pogled, to izgelda sjajno. Ipak, pojavili su se glasovi kritike. Prva primjedba: država se ne bi trebala baviti rizičnim ulaganjima u privatne projekte – novac koji ode startupima najčešće se uludo utroši. Ili, ako se i dobro utroši, oni koji ga dobiju iskoriste ga za učenje i razvoj proizvoda kojeg onda plasiraju kroz drugu tvrtku, oslobođeni obaveza prema državi kao ulagaču.

S druge strane, država može i sama osnivati svoje startup tvrtke specijalizirane za rješavanje teških problema u svojoj zemlji i ulagati u projekte koji inače teže dolaze do novca, bilo da su prerizčni za banke, bilo da su nezanimljivi rizičnom kapitalu. Dobar primjer takvog ulaganja bio bi razvoj medicinskih rješenja čija realizacija traži dulje razdoblje investiranja od ciklusa (povrata na ulaganja) na kakve je navikla i kakve forsira svjetska industrija fondova rizičnoig kapitala. Takva ulaganja bi održavala zaposlenost i poboljšavala javno zdravlje.

Uz to, tko kaže da bi država automatski bila lošiji ulagač od fondova rizičnog kapitala? Tek deset posto fondova rizičnog kapitala generira solidne prihode od svojih ulaganja u startupe. Većina ih troši novac na projekte koji na kraju ne rezultiraju nekom većom vrijednošću. Štoviše, ako je europski državni novac tako loš, zašto mnogi fondovi rizičnog kapitala uzimaju kredite od Europske investicijske banke?

Kako bilo, ta tema se opšrino razmatra u članicma na specijalizirano europskom portalu Sifted, koj ise bavi tržištem statrupa

https://sifted.eu/articles/eu-money-startups-danger/

https://sifted.eu/articles/eic-startups-sifted-readers/

a zanimljiv doprinos temi je dan i u članku objavljenom na portalu Politico. com


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: