Tri milijarde eura za zdravstvo

Parlament odobrio paket pomoći za zdravstvenu skrb

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 18. travnja 2020. – Europski parlament je u petak odobrio 3,08 milijardi eura pomoći, usmjerene zdravstvenim sustavima zemalja članica. Sredstva su namijenjena borbi protiv pandemije koronavirusa.

Utrošiti će se u organizaciju provedbe opsežnije testiranja, pomoć liječnicima i drugom medicinskom osobljuu te na kupovinu hitno potrebne medicinske opreme, kao što su zaštitne maske za lice i respiratori.

Dio tog novca bit će usmjeren u pokrivanje troškova prijevoza medicinske opreme i pacijenata u prekograničnim regijama i u financiranje zapošljavanja dodatnih zdravstvenih stručnjaka koji će biti raspoređeni na žarišnim točkama diljem Europske unije te za pružanje pomoći državama članicama u izgradnji mobilnih poljskih bolnica.

Iznos od 3.08 milijardi eura iz proračuna EU-a bit će usmjeren uglavnom putem Instrumenta za hitnu potporu (2.7 milijardi eura) i programa rescEU (380 milijuna eura).

U tom paketu uključena su i dodatna sredstva za financiranje letova za repatrijaciju (45 milijuna eura) u okviru mehanizma EU-a za civilnu zaštitu radi spajanja obitelji koje su se zatekle u trećim zemljama.

Osigurana su i dodatna sredstava za Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (3.6 milijuna eura), ali i za pomoć Grčkoj u rješavanju povećanih migracijskih pritisaka (350 milijuna eura) te za potporu Albaniji u obnovi nakon potresa (100 milijuna eura).

Instrument Europske unije za hitnu potporu u sektoru zdravstvene skrbi


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: