Tri najvažnije EU mreže

Ulaganja u tri najvažnije europske infrastrukturne mreže

0 Flares 0 Flares ×
© Europska unija 2018 – Europski parlament

Snažna, suvremena i pouzdana infrastruktura nužna je za stvaranje novih poslova, ostvarivanje gospodarskog rasta i veću konkurentnost Europske unije.  Zato EU ulaže u razvoj visoko-učinkovitih, održivih i međusobno  povezanih infrastruktura u tri najvažnija područja: prometu, energiji i telekomunikacijama.

Politika razvoja trans-europskih mreža konsolidirana je još prije pet godina, kada je definiran poseban financijski instrument (CEF – Connecting Europe Facility) za usmjeravanje novca u razvoj infrastrukturnih mreža. Europska komisija sada predlaže reformu i obnovu tog programa, u okviru slijedećeg dugoročnog EU proračuna za razdoblje od 2021. do 2027.

Napori usmjereni prema razvoju internog tržišta ulaganjem u mrežne infrastrukture datiraju još iz 1990-ih godina, a 2011. je procijenjeno da za to treba bar 970 milijardi eura.

U prometnoj mreži riječ je o glavnoj mreži s devet multimodalnih koridora koji moraju biti dovršeni do 2030., i drugom sloju prometnica koje će upotpuniti glavnu mrežu, koji mora biti dovršen do 2050.

Slično tome, u energetskoj mreži, EU je postavila devet prioritetnih koridora u kojima se projekti od zajedničkog interesa definiraju svake dvije godine.

Glavni cilj u europskoj telekomunikacijskoj mreži je maknuti sve prepreke razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta – potaknuti razvoj usluga i širokopojasnog pristupa Internetu.

Više pojedinosti o tome kako je sve to zamišljeno, pročitajte u ovom dokumentu.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: