Trošimo sve više sirovina

OECD predviđa skok u globalnoj potrošnji sirovih materijala

0 Flares 0 Flares ×
Sve veće iskorištavanje šuma, naftnih rezervi, metala i raznog građevinskog materijala povećati će zagađenje zraka, vode i tla.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak, OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) u svom novom izvještaju upozorava da svjetske potrošnja sirovina raste nezaustavljivo i sve većom stopom te na taj način doprinosi još većem ekološkom zagađenju.

Zbog rasta broja stanovnika i rasta standarda u većini zemalja u razvoju, količina sirovina koja se troši za sve ljudske potrebe će do 2060. godine narasti na 167 gigatona. Danas trošimo 90 gigatona sirovina godišnje.

Svijet će 2060. godine imati više od deset milijardi stanovnika.

Sve veće iskorištavanje šuma, naftnih rezervi, metala i raznog građevinskog materijala povećati će zagađenje zraka, vode i tla, i to u cijelom svijetu i tako dodatno pogoršati stanje s klimatskim promjenama.

U izvještaju koji je javnosti predsavljen na Svjetskom forumu o cirkularnoj ekonomiji u Japanu, tvrdi se da će emisija ugljičnog dioksida koji nastaju spaljivanjem fosilnih goriva i gradnjom zgrada udvostručiti do 2060. na pedeset gigatona godišnje.

Više pojedinosti potražite OVDJE.

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: