Tržnica ideja

Predstavljena inovacijska platforma

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 15. studenog 2020. – Hrvatska inovacijska platforma predstavljena je krajem ovog tjedna na internetu kao mjesto suradnje svih inovatora, znanosti, države i industrije u našoj zemlji. Inovacijsku platformu treba poslužiti za bolje pozicioniramnje Hrvatske na ljestvici inovacija i na rang listi ulaganja poslovnog sektora u istraživanje, ali i za povećanju produktivnosti poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Internetska stranica Inovacijske platfofrme

Riječ je o alatu za online komunikaciju i razmjenu informacija te suradnju dionika Nacionalnog inovacijskog sustava, točnije članova Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju i Tematskih inovacijskih vijeća u kojem su, uz predstavnike ministarstava, zastupljene znanstvene i istraživačke organizacije te tvrtke koje su okrenute razvoju, ali i predstavnici organizacija civilnog društva. Za njih, registrirane korisnike, rezerviran je “zatvoreni”, zaštićeni dio platforme, dok je svima ostalima dostupan njen javni dio.

Oni koji žele biti aktivni sudionici nacionalnog inovacijskog sustava i korisnici Inovacijske platforme trebaju se samo registrirati i uključite u rad Tematskih inovacijskih vijeća (koja su do sada okupila više od 220 članova). Tako će postati dio sustava u kojem poduzetnici i inovatori dobivaju podršku, razmjenjuju znanja, tehnologije i ideje, ali i aktivno sudjeluju u promjenama iznoseći svoje viđenje i prijedloge te ukazujući na probleme u gospodarstvu.

Platforma treba biti i dodatni poticaj za digitalizaciju gospodarstva, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će je koristiti za poticanje daljnjih ulaganja u istraživanje i razvoj. Cilj je povećati ta ulaganja do 2,25 posto nacionalnog proizvoda u narednih nekoliko godina, a to poticanje provoditi nacionalnim sredstvima, ali i onima iz EU proračuna.

Inovacijska platforma je zamišljena i kao tržnica ideja – sudionicima će pomoći u pronalaženju partnera i financiranja.

Na platformi, inovatori mogu pronaći sve informacije o mogućnostima financiranja za sve inovacijske projekte, iz domaćih i EU izvora. Platforma sadrži i kalendar sa svim radionicama i događanjima.

Predstavljen je i zaštićeni dio platforme u kojemu su moguće rasprave i komentari o strateškim dokumentima prije nego se oni donesu, a moguće je i održavanje digitalnih sjednica, dok Tržište ideja u zaštićenom dijelu omogućava predstavljanje ideja samo članovima inovacijskih vijeća.

Više pojedinosti.


*Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao nositelj projekta i Hrvatska gospodarska komora kao partner na projektu provode Strateški projekt za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi (INI projekt), koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedan od ključnih ciljeva INI projekta je uspostava funkcionalne Nacionalne inovacijske platforme kao dijela uspostavljenog Nacionalnog inovacijskog sustava, čije je platforma središnje mjesto za razmjenu informacija i suradnju dionika sustava. Partner na projektu INI je Hrvatska gospodarska komora koja je razvila i izradila Inovacijsku web platformu. Iz HGK su najavili i održavanje ciljanih radionica za korištenje Inovacijske platforme, kako za korisnike zaštićenog dijela platforme, tako i za korisnike javnog dijela platforme. Također, kako bi edukaciju što više usmjerili na rješavanje praktičnih problema i otvorenih pitanja korisnika, pozivaju sve korisnike da im pošalju upite vezane uz poteškoće s kojima se susreću i nedoumice koje imaju u korištenju platforme.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: